SALIMA a EMBAX poprvé společně

Mezinárodní potravinářské veletrhy 2010 se rozrostly o další projekt - 26. mezinárodní veletrh obalů a obalových technologií EMBAX, který se s ostatními výborně doplňuje. Již na minulém veletrhu SALIMA deklarovaly dvě pětiny návštěvníků poptávku po obalovém průmyslu, jehož produkce směřuje až ze 70 % právě do potravinářství. Letošní komplex pěti veletrhů tak pokrývá již celou potravinářskou výrobu a odbyt - technologie pro zpracování potravin a nápojů, finální výrobky, balení a značení, distribuci, obchod i gastronomii. Na ploše necelých 18 tisíc metrů čtverečních se představuje ucelená nabídka 929 vystavujících firem z 26 zemí.

Mezinárodní potravinářské veletrhy samozřejmě odrážejí celkovou ekonomickou atmosféru ve společnosti a vývoj na obchodním trhu. V celé eurozóně loni klesly tržby meziročně o 4 %, samotný obchod s potravinami zaznamenal pokles o 2,9 %. Zákazníci více šetří, obchodníkům klesají zisky a vývoj nenahrává ani výrobním podnikům, kterým s postupem globalizace a koncentrace trhu ubývá odbytových možností. Od potravinářských veletrhů se tak očekávají především nové impulsy k zatraktivnění nabídky pro koncového klienta. Největší prostor letos patří malým a středním firmám, které nabízejí nový a zajímavý sortiment, v němž je prvotní surovina zpracována s vyšší přidanou hodnotou.

Partnerskou zemí ročníku je Slovensko jako klíčový zahraniční partner České republiky v oblasti potravinářského obchodu. Slovenský národní stánek v pavilonu C obsadí více než 100 m2. Vysokou mezinárodnost potvrzuje úctyhodný počet 16 oficiálních zahraničních účastí, mezi nimiž nechybí ani tak vzdálené země jako Brazílie, Čína, Indie, Kanada, Singapur nebo Srí Lanka. Jejich novinky a potravinářské speciality se prostřednictvím atraktivních stánků pokusí proniknout až na jídelní stoly českých a středoevropských spotřebitelů. O tom, zda se jim to podaří, rozhodne přízeň několika desítek tisíc návštěvníků.

Stejně jako v minulých letech, i tentokrát se SALIMA stane dějištěm špičkově obsazené mezinárodní konference. FOOD FORUM 2010 na téma „Evropské potravinářství a zemědělství - budoucí role v globalizovaném světě“ bude zahájeno v úterý 2. března ve 14 hodin v kongresovém sále hotelu Holiday Inn. Jednání se zúčastní resortní ministři z evropských zemí a několika dalších států.

Chutě z českých a moravských regionů

SALIMA 2010 se opět zaměří na propagaci racionální výživy a trendů moderní gastronomie. „Letos chceme zviditelnit především regionální potraviny, které jsou z hlediska čerstvosti a často i chuti a kvality výbornou alternativou „masové“ produkce. Na Salimě je budou prezentovat jak samotné firmy, tak expozice jednotlivých krajů. Ministerstvo zemědělství zde zároveň představí novou propagační značku Regionální potravina,“ prozradila ředitelka veletrhů Věra Menšíková.

Aktivity na podporu regionálních potravin doplní projekt Czech Specials, který si klade za cíl obnovit prestiž české gastronomie. Speciality tradiční české i regionální kuchyně se budou připravovat a ochutnávat na společném stánku Asociace hotelů a restaurací ČR a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR v pavilonu P.

Jinou zajímavou novinkou je projekt „Ryba domácí“, který má formou road show spojené s ochutnávkou zvýšit zájem českých spotřebitelů o maso sladkovodních ryb. Poprvé na Salimě proběhne prezentace a ochutnávka sýrů oceněných na 13. ročníku Celostátní přehlídky sýrů. A stejně jako v minulých letech, ani letos nechybí přehlídka biopotravin a trendových potravin.

„Šéf“ Pohlreich uvaří v pavilonu V

Na veletrhu INTECO představí své umění „rozzlobený šéfkuchař“ Zdeněk Pohlreich známý z pořadu televize Prima „Ano, šéfe!“. Přijede jako host společnosti RETIGO, aby vyzkoušel její revoluční konvektomaty RETIGO VISION. Šéfkuchař Café Imperial a majitel restaurace Divinis získal díky populární televizní show image „postrachu českých restaurací“. Na veletrhu INTECO ve dnech 3. a 4. března předvede, jak také může naše gastronomie vypadat, když se správně skloubí kvalitní a čerstvé suroviny, jednoduchá příprava a moderní technika.

Rozličné kuchařské show samozřejmě budou na veletrhu INTECO probíhat po celé čtyři dny. Kulinářské speciality navíc zavoní také v pavilonu G2, kde proběhne finále již 16. ročníku Mezinárodního mistrovství mladých kuchařů, cukrářů a číšníků GASTRO JUNIOR BRNO 2010 - NOWACO CUP. Atraktivní soutěž potrvá od středy do pátku a své umění postupně představí třicet nejlepších mladých gastronomických odborníků z každého oboru - vítězů regionálních kol a jejich zahraničních konkurentů.

Mladí pekaři si zasoutěží v pavilonu P

Na Mezinárodním veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK představí své umění mladí adepti pekařské profese. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR v pavilonu P pořádá finále již 15. ročníku soutěže Český pekař roku 2010 JUNIOR. „Brněnské finále proběhne ve dnech 3. a 4. března za účasti 72 nejlepších mladých pekařů z potravinářských škol v celé České republice. Možnost sledovat jejich výkony bude atraktivní pro odbornou veřejnost i pro návštěvníky z jiných oborů, kteří nemají často možnost sledovat celý proces výroby pečiva, od míchání a tvarování až po pečení,“ říká předseda profesního svazu Jaromír Dřízal. V rámci soutěže proběhne také pokus o překonání rekordu v pletení pletýnek na čas.

VINEX slibuje velkou vinařskou konkurenci

Ve „vinařských“ pavilonech A1 a A2 se opět sejde vysoce kvalitní přehlídka. Vedle domácích firem se představí producenti vína z Francie, Německa, Rakouska, Slovenska a Slovinska a svými vzorky vín budou zastoupeny i další vinařské velmoci jako např. Argentina, Chile nebo Portugalsko. Nicméně prim i tak hrají moravští vinaři, kteří se mohou pochlubit stále kvalitnějšími víny. Loni jim navíc mimořádně přálo počasí a menší vinaři i velké firmy se shodují, že ročník 2009 byl skutečně vynikající. „Byl to jeden z nejlepších ročníků v historii. Chtěl bych všechny návštěvníky pozvat na náš stánek, určitě budou příjemně překvapeni, obzvláště kvalitou červených vín,“ říká Jiří Maděřič z vinařství Ludvík Maděřič. Totéž tvrdí i lídr českého trhu společnost Bohemia Sekt: „Návštěvníci u nás ochutnají i vína ročníku 2009, která jsou co do kvality vynikající, a oceněná vína značek Vinařství Pavlov, Habánské sklepy i Víno Mikulov,“ slibuje marketingový ředitel Martin Fousek.

Profesionální odběratelé vína jistě ocení cenovou srovnávací degustační zónu, opět připravenou v odborné gesci Národního vinařského centra. Téměř 300 vzorků ze šedesáti tuzemských vinařství bude rozděleno do tří cenových zón, výběr usnadní tištěný katalog a informační stojánky u každého vzorku. Vybraná vína si zájemce může rovnou zakoupit v prodejní vinotéce. Pokud se raději spolehne na názor odborníků, může si zde vybrat i mezi víny úspěšnými v tradiční mezinárodní soutěži Grand Prix Vinex 2010.

Moderní balení v praxi

Atraktivní novinkou veletrhu EMBAX 2010 je projekt Packaging live, který v pavilonu F několikrát denně rozběhne vzorovou balicí linku. Návštěvníkům se tak názorně představí kompletní proces balení produktu, potisku, kontroly a paletizace až po distribuci produktu ke klientovi. Provoz balicí linky bude odborně komentován, proběhnou zde interaktivní diskuse se specialisty a techniky a odborné přednášky. K realizaci unikátního doprovodného programu přispěly svou nejmodernější technikou zejména společnosti Mašek - balicí stroje, Ondášek INK-JET Systém a Albertina Trading. Dalšími partnery projektu Packaging live jsou firmy Technology, Unipack, Gaben, Robotic SK, Thimm - The Highpack Group a nová RFID laboratoř při Vysoké škole báňské.

Zajímavosti doprovodného programu v úterý 2. března

- 10.00 hod. oficiální zahájení Mezinárodních veletrhů (pav. P)

- 14.00 hod. mez. konference FOOD FORUM - „Evropské potravinářství a zemědělství - budoucí role v globalizovaném světě“ (kongresová hala hotelu Holiday Inn Brno)

- 17.00 hod. Zlatá Salima 2010 - vyhlášení výsledků (pav. E - Business Centre)

Kontakt:

Alena Křečková

Veletrhy Brno

Telefon: 541 152 840

e-mail: akreckova@bvv.cz

Klíčová slova ČR-trh-potraviny-firmy-Veletrhy Brno

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
Obchod, marketing
Potraviny, gastronomie

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.