Pivo Březňák již zná vítěze soutěže Hledá se pivní znalec

Pivo Březňák našel svou novou tvář pro limitovanou edici roku 2013. Ve Velkém Březně proběhlo finále soutěže Hledá se pivní znalec, kterého se zúčastnilo celkem sedm semifinalistů z celé České republiky. Mezi finalisty se probojovaly i tři ženy, které svedly svůj souboj se čtyřmi muži.

Do Velkého Března přijeli změřit své síly a pivní znalosti úspěšní semifinalisté vybraní vrchním sládkem Petrem Hauskrechtem. Porota si na ně připravila dvoukolové finále namíchané z vědomostního kvízu a degustace piv produkce společnosti HEINEKEN. Porotci složení z odborníků i laiků tak měli možnost posoudit a rozhodnout na základě objektivních i subjektivních kritérií o skutečném znalci piva.

Všichni semifinalisté, včetně pozvaných hostů a jejich doprovodu, tak měli příležitost si po druhém kole v čele s panem Josefem Helebrantem, specialistou na exkurze, projít pivovar a dozvědět se zajímavosti nejen o pivovaru samotném, ale i zásadách příprav piva, které se ve Velkém Březně zpracovává a vyrábí již po staletí tradičním způsobem.

V průběhu exkurze porotci zasedli a diskutovali nad výsledky obou kol. Po 50 minutách se shodli na konečném výsledku a našli skutečného znalce!

Hodnocení nebylo snadné. Již samotné výsledky testu naznačovaly, že se v březenském pivovaru sešli opravdoví znalci piva. Zásadní změnu v pořadí ale přinesla druhá část, kdy favorit prvního kola nepoznal ani jedno z piv v připravené ochutnávce, a tak se posunul v celkovém hodnocení až na třetí pozici.

O první a druhé místo tak svedli vyrovnaný boj dva další semifinalisté - muži, kteří dosahovali konstantních - vysokých znalostí jak v teoretické, tak i praktické zkoušce. Vyhrála zkušenost, a tak se stal absolutním vítězem starší z nich, rodilý Ústečan pan Jiří Puc.

A co bylo podle porotců nejtěžší v celém finálovém kole? „ S kolegy porotci jsme se shodli, že nejtěžší byla degustace piv, protože se samotnou ochutnávkou má zkušenost jen opravdu málo lidí. Důležité je nezapomenout prokládat jednotlivé vzorky soustem pečiva, kouskem sýra a salámu, který nám pomůže neutralizovat předchozí chuť, a tak nám dopřeje relativně neutrální prostředí potřebné pro zkoumání dalšího vzorku piva,“ říká vrchní sládek Petr Hauskrecht.

Mezi členy poroty zasedli vedle Petra Hauskrechta i bývalá paní sládková Jana Rostová, historik Muzea města Ústí nad Labem a vášnivý „Cibicholog“ Martin Krsek, současný představitel novodobého pana Cibicha František Sysel, člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva Zdeněk Šťastný a šéfredaktor magazínu o pivu a pivovarnictví měsíčníku Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec.

Historie pivovaru ve Velkém Březně sahá do poloviny 18. století. Charakteristickým znakem pivovaru se od roku 1906 stala podobizna přednosty stanice ve Velkém Březně Victora Cibicha, který za propůjčení tváře velkobřezenským pivům obdržel doživotní rentu třiceti piv týdně. Znovu na etikety se Victor Cibich vrátil v roce 1990. V pivovaru ve Velkém Březně se dnes vaří výčepní piva (světlá i tmavá), Březňák světlý ležák a čtrnáctistupňový Březňák světlý ležák speciál.

O kvalitě piv z portfolia pivovaru svědčí i ceny z degustačních soutěží. V čele pivovaru dnes stojí manažer a vrchní sládek Petr Hauskrecht, který proslul výrobou speciálních piv, vařených ke konkrétním slavnostním událostem.

Další informace:

Zuzana Kosáková

PR and Social Media Specialist

Heineken Česká republika

+420 724 607 553

zuzana.kosakova@heineken.com

Klíčová slova ČR-pivo-Heineken ČR

Oblast
Ústecký (ul)

Kategorie
Potraviny, gastronomie

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.