V pátém ročníku soutěže Kuchařská kniha roku, kterou vyhlašuje redakce odborného časopisu Minutka, se do užšího výběru dostalo celkem 8 knih ze sedmi nakladatelství.
Vavříny si tentokráte s převahou odnáší kniha Umění kuchyně, nedávno zesnulého a velmi váženého kuchaře, pana Ladislava Nodla. Kniha je vlastně jeho souhrnným dílem. Obsahuje kromě zajímavého vyprávění autora o své pouti kuchařským životem i základní zbožíznalství a 1000 receptur, jak z české, tak mezinárodní kuchyně. Kniha sice nepřináší nejmodernější trendy, ale základní postupy nejznámějších jídel, což jistě ocení začínající hospodyně i ti, kteří stojí na začátku své profesní dráhy.
Knihy na dalších místech již mezi sebou neměly velký bodový rozdíl. Zajímavým nápadem i kvalitním provedením vynikala kniha Jany Zatloukalové Kuchařka pro dceru, porotou byla shodně chválena již pátá kniha regionálních receptů Václava Malovického "Kuchyně starého Chebu". Autor má významnou zásluhu na propagaci tradičních regionálních jídel. Profesionálové určitě zařadí do své knihovny kuchařskou knihu génia českého předválečného hotelnictví a úspěšného gastronoma Karla Šroubka "Jak se vaří u Šroubka".
Určitou skulinu na trhu jistě zaplní kuchařská kniha věnovaná novopečeným matkám Vaříme pro děti. Škoda, že kniha Nedělní menuod Heleny Rytířové ztratila mnoho bodů vinou nekvalitních fotografií, jinak by se jistě kvalitou receptur ocitla na předních místech tabulky.
Do příštího ročníku soutěže budou zařazeny kuchařské knihy, které byly vydány od 1.9.2008 do 30.9. 2009. Více informací na http://www.minutka.cz
Porota: Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha
Pavlína Berzsiová, viceprezident AKC ČR
Tomáš Konopka, Chef -Culinary Advisor, NestléFoodservices
Milan Pešek, šéfkuchař hotelu Prezident Praha
Jiří Mevald, publicista
Denisa Moučková, grafička
Bc. Maria Horníková, šéfredaktorka časopisů Food Service a Minutka
Kontakt:
Alena Exnerová
České a slov. odborné nakladatelství, redakce Food Service
Drtinova 10, Praha 5,
tel.: 227 018 419