Kavárny. Jak si vybrat tu kvalitní?

Fotografie (kredit Barlife): Generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický,  Joshua Fontaine a Adam Tsou. Joshua Fontaine a Adam Tsou (Quixotic Projects),  patří k nejrespektovanějším osobnostem současné pařížské gastronomické scény a ve francouzské metropoli provozují tři úspěšné podniky.

Fotografie (kredit Barlife): Generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický, Joshua Fontaine a Adam Tsou. Joshua Fontaine a Adam Tsou (Quixotic Projects), patří k nejrespektovanějším osobnostem současné pařížské gastronomické scény a ve francouzské metropoli provozují tři úspěšné podniky.

Podle oficiálních statistik je v Čechách spotřeba kávy na hlavu 4 kilogramy. Při představě, že na jeden šálek potřebuje průměrně 7 gramů kávy, činí spotřeba úctyhodných 570 káv na každého našeho občana. Také máte svou oblíbenou? Anebo chce jít někam, kde je káva servírovaná opravdu kvalitně, či je vám příjemné prostředí?

Martin Kraut, organizátor soutěže Czech Bar Awards, si díky kontaktu s předními barmany, baristy a majiteli podniků před šesti lety uvědomil potřebu české soutěže, která by mimo jiné poměřila úroveň české nápojové kultury se světem a přinesla nové trendy a inspiraci pro ostatní podniky. "Chci, aby lidé věděli, kde dostanou kvalitní koktejl, kávu či pivo, ale i to, který podnik odráží poslední světové trendy, a osvěžuje tak nápojovou kulturu v Česku - ať už novinkami v nabídce či prostředím, v němž se nápoje podávají," říká Martin Kraut, jehož vydavatelství především prostřednictvím odborného časopisu Barlife už deset let pomáhá zvyšovat úroveň české nápojové gastronomie.

V letošním roce se nejlepší kavárnou stal Můj šálek kávy v pražském Karlíně.

Chcete znát tajemství, jak se pozná kvalitní kavárna a jak ji poměřují sami odborníci?

Není to jednoduché. Na sto členů poradního sboru se v průběhu roku vydává do terénu a vybírá ty nejlepší z nejlepších. Sestaví seznam finalistů a pak deset odborníků v gastronomii poměřuje velké množství parametrů. Nejsou to parametry jen viditelné okem, jako např. čistota okolí či viditelnost vývěsního štítu. Jsou to ale i věci, které my, návštěvníci kavárny, na první pohled nevidíme. Odborníci si všímají uniforem, upravenosti personálu, navázání očního kontaktu i pouhého úsměvu na přivítanou. Při hodnocení je zásadní samotný nápoj. Posuzuje se práce baristy, kvalita v poměru k ceně a především soulad nápoje s požadavky na něj kladenými tj. např. créma, pěna či odpovídající šálek.

I vy, až půjdete do svého oblíbeného podniku, všimněte si, kdo a jak vám připravuje kávu. Známkou kvality je také rychlost a zručnost obsluhy. Nikdo z nás nechce čekat na svou objednávku dlouho či ji při servírování najít ve svém klíně.

A jaké jsou ty nejlepší z nejlepších? Podle žebříčku sestaveného z výsledků letošních Czech Bar Awards vám můžeme doporučit:

Nejlepší café bar/kavárna České republiky

partner kategorie Julius Meinl Coffee

1. Můj šálek kávy, Křižíkova 105, Praha 8

2. Café Savoy, Vítězná 124/5, Praha 5

3. Cafe-Cafe, Rytířská 10, Praha 1

4. Café Fara, Klentnice 166, Klentnice

5. Café Louvre, Národní 1987/22, Praha 1

6. Café Lounge, Plaská 615/8, Praha 1

Fotografie (kredit Barlife): Generální ředitel Julius Meinl Coffee Václav Lednický, Joshua Fontaine a Adam Tsou. Joshua Fontaine a Adam Tsou (Quixotic Projects), patří k nejrespektovanějším osobnostem současné pařížské gastronomické scény a ve francouzské metropoli provozují tři úspěšné podniky.

Více informací o soutěži, kritériích a porotcích se dozvíte na www.barawards.cz.

FOTOGRAFIE KE STAŽENÍ JSOU NA LINKU: http://sdrv.ms/16HZCY9

Kontakt pro média:

BIG FISH & CO., Olga Kunešová, M: +420 602 105 322, E: olga.kunesova@bfco.cz

Kontakt na pořadatele soutěže:

BARLIFE MAGAZINE, LINKMAN MEDIA s.r.o., Na Šťáhlavce 1105/16, 160 00 PRAHA 6, Czech Republic, T: 233 322 111, F: 220 561 821, www.barlife.cz, www.barawards.cz

Martin Kraut, M: +420 777 309 110, E: martin.kraut@linkman.cz

Barbora Urbanová, M: +420 603 704 681, E: barbora.urbanova@linkman.cz

ČTK ke zprávě vydává fotografie, které jsou k dispozici ve Fotobance ČTK na adrese http://multimedia.ctk.cz/cs/foto/hledani?sendFlag=1&q=protext&name=1&lang=none&service%5B%5D=1&service%5B%5D=2&service%5B%5D=3&service%5B%5D=4&service%5 B%5D=5&service%5B%5D=6 a na webu Protextu www.protext.cz

Klíčová slova ČR-restaurace-gastro-nápoje-káva-firmy-Big Fish & Co.

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Potraviny, gastronomie

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.