Alcoa Inc. uzavřela partnerství s Chinalco, aby získala 12% podíl ve firmě Rio Tinto

Společnost Alcoa Inc. (burzovní index NYSE: AA) dnes oznámila, že uzavřela partnerství se společností Aluminum Corporation of China (dále jen "Chinalco"), aby získala 12 procent kmenových akcií britské firmy Rio Tinto plc. Společnost Alcoa přispěje k celkové investici částkou až 1,2 miliardy amerických dolarů.

Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Alcoa, Alain Belda, transakci komentoval: "Již dlouho se domníváme, že společnost Rio Tinto disponuje prvotřídním portfoliem aktiv. Firma má velice dobrou pozici k tomu, aby v současné době dokázala prosperovat v oblasti těžby. Tato investice, kterou uskutečníme spolu se společností Chinalco, nám umožní vzájemně profitovat z vývoje v tomto sektoru. Známe společnost Chinalco již mnoho let, od doby, kdy jsme se zúčastnili úspěšné realizace veřejné nabídky k odkupu akcií společnosti Chalco. Těšíme se na tento nový společný podnik."

Investice bude realizována prostřednictvím projektové společnosti (tzv. Special Purpose Vehicle) s názvem Shining Prospect Pte. Ltd. (dále jen "SPPL"), která byla vytvořena speciálně pro tento účel. Společnost SPPL má sídlo v Singapuru a je v úplném vlastnictví firmy Chinalco. Touto investicí získá společnost Alcoa vlastnický podíl ve společnosti SPPL úměrný hotovosti, který do této transakce investuje.

O společnosti Alcoa

Společnost Alcoa je přední světový výrobce primárního hliníku, upraveného hliníku a hliníkových produktů a neustále upevňuje svoji pozici ve všech hlavních odvětvích tohoto průmyslu. Výrobky společnosti Alcoa se používají v leteckém, automobilovém, obalovém a stavebním průmyslu, při přepravě zboží a v dalších odvětvích. Všude tam společnost Alcoa uplatňuje své návrhy, technické provedení a výrobu, aby co nejlépe uspokojila zákazníky. Kromě výrobků a součástek z hliníku, včetně válcovaných produktů, vytlačování tvrdých slitin a výkovků, společnost Alcoa rovněž prodává kola, upevňovací systémy, přesné a hrubé odlitky, konstrukce a stavební systémy. Společnost má 107.000 zaměstnanců ve 44 zemích. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu byla jmenována jednou z nejlepších korporací, pokud jde o trvale udržitelný rozvoj. Více informací naleznete na internetové adrese http://www.alcoa.com.

KONTAKT:

Alcoa

Kontakt pro média:

Kevin Lowery

Mobil: +1-724-422-7844

E-mail: Kevin.Lowery@alcoa.com

nebo

Kontakt pro investory:

Greg Aschman

Tel.: +1-212-836-2674

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

Klíčová slova USA-burzy-finance-průmysl-Alcoa-PROTEXT

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Finance, ekonomika
Zpracovatelský a výrobní průmysl