Na portugalské předsednictví v EU je činěn nátlak, aby se postavilo proti Rusku

Ruští aktivisté v boji za lidská práva dnes v Helsinkách na finsko-ruské konferenci, Civic Forum 2007, apelovali na portugalského prezidenta, Aníbala Cavaco Silvu, aby dostál svým závazkům podle portugalských a evropských zákonů a podpořil hodnoty demokracie a lidských práv, které se zaručil, že bude hájit.

Ludmilla Alexeeva, členka vedení moskevsko-helsinské skupiny a delegátka konference, zdůraznila: "Není doba pro takové vedení Evropy, které by nás nechalo napospas osudu jenom kvůli tomu, aby si nenarušilo vztahy s tím, kdo má moc nad zásobami plynu pro Evropu."

V odezvě na postoj Alexeevové několik účastníků konference silně reagovalo na nedávné prohlášení portugalského velvyslance v Rusku, Manuela Curtoa, který naznačil novinářům, že Portugalsko, které v současné době předsedá EU "...nebude napomínat Rusko".

Alexander Nikitin, ředitel nadace Bellona Foundation v St. Peterburgu, a Grigory Pasko, novinář, oba bývalí vězni svědomí z moci ruských úřadů, rozhodně hájili Německo, které zastávalo funkci předsedy EU od ledna do června 2007.

"Souhlasili jsme a budeme nadále hájit přímý a neformální způsob, jakým se Německo v roli předsedy EU postavilo k rostoucí míře represí a autoritářství v Rusku v průběhu svého mandátu. Můžeme jen doufat, že Portugalsko bude stejně čestné a nebude tolerovat chování, které je jasným porušením základních hodnot, jako jsou demokracie a lidská práva," poznamenal Pasko.

Robert Amsterdam, mezinárodní právní obhájce Michaila Chodorkovskéko, komentoval: "Portugalsko v roli předsedy EU nemůže obstát, pokud dá přednost prospěchu před principy a bude přehlížet takové problémy, jako jsou Kosovo a význam lidských práv pro budoucí vztahy mezi EU a Ruskem."

Zdroj: Amsterdam and Peroff

Pokud chcete získat další informace, kontaktujte, prosím, Jamesa Atkinse ze společnosti Burson-Marsteller (Poradce Roberta Amsterdama, právního zástupce Michaila Chodorkovského), tel.: +32-2-743-6687 nebo mobil: +32-479-846-094.

Klíčová slova Finsko-právo-sociální-prezident-plyn-Amsterdam and Peroff-PROTEXT

Evropa, EU, NATO (es)

Politika, veřejná správa a soudy
Energetika, suroviny