Advanced Neuromodulation Systems získala pro dobíjecí neurostimulační systém Eon evropský certifikát CE Mark * První evropská implantace byla provedena

Společnost Advanced Neuromodulation Systems (ANS), divize společnosti St. Jude Medical, Inc.(burzovní index NYSE:STJ) zaměřená na neuromodulace, dnes oznámila, že získala evropský certifikát CE Mark pro svůj Eon (TM), neurostimulační dobíjecí systém, a oznámila rovněž, že byl tento systém implantován prvnímu evropskému pacientovi.

Neurostimulační systém Eon pomáhá zvládat pacientům chronické, neovladatelné bolesti trupu a končetin, včetně bolestí v souvislosti s nezdařenou operací zad, pomocí elektrických impulsů s nízkou intenzitou, které stimulují vybraná nervová vlákna podél míchy. Výzkumní pracovníci vyvinuli teorii, že stimulací těchto vláken se sníží nebo úplně odstraní intenzita bolestného signálu, který je přenášen do mozku a nahradí pocit bolesti mravenčením.

Neurochirurg MUDr. Athanasios Koulousakis provedl první evropskou implantaci ve Fakultní nemocnici v německém Cologne. "Implantace systému Eon byla snadná a pacient na cílenou neurostimulační terapii, která mu přinesla úlevu od bolesti, reagoval velmi dobře," řekl MUDr. Koulousakis. "Systém Eon představuje dobrou volbu pro pacienty, kteří vyžadují vysoce výkonné stimulační zařízení, které lze dobíjet."

Zařízení využívá dobíjecí baterii s největší kapacitou, která je na trhu. Implantovatelný pulsní generátor (IPG) Eon je navržen tak, aby vydržel nejméně sedm let při maximálním nastaveném výkonu. To umožňuje pacientům delší přestávky mezi operacemi, při kterých se baterie vyměňují. Eon je tvořen až 16 nezávislými elektrodami, které dovolují lékařům větší možnosti programování a lepší zvládání bolesti pacientů.

"Lékaři v Evropské Unii nyní budou mít větší výběr neurostimulačních systémů pro léčbu svých pacientů," řekl Chris Chavez, prezident společnosti ANS. "Věříme, že pacienti ocení snadné používání systému. Jednoduše pravidelně dobijí zařízení stejně snadno, jako by to udělali u svého mobilního telefonu."

Stimulátory míchy, jako systém Eon, jsou implatovatelná zařízení, která mají podobné funkce a vypadají stejně jako kardiostimulátory. Aby mohl být stimulátor míchy nebo "stimulátor bolesti" implantován, musí pacient podstoupit středně náročnou operaci, kdy je svod nebo svody umístěn do epidurálního prostoru a připojen ke generátoru, který slouží jako zdroj energie a programovací "mozek." Po aktivaci se naprogramují programy systému a naladí se tak, aby se co nejlépe zvládala bolest pacientů. Pacienti používají ovladač (podobný dálkovému ovládání), pomocí kterého kontrolují systém baterie, nastavují úroveň výkonu, vybírají z předem nastavených programů a zapínají a vypínají systém.

Chronické bolesti je věnováno málo péče i pozornosti, ačkoli jí trpí miliony pacientů po celém světě. Je definována jako bolest, která trvá déle než šest měsíců po úrazu, objevuje se opakovaně po šesti měsících a trvá neurčitě dlouho. Až jeden člověk z pěti trpí střední až těžkou formou chronické bolesti a jeden člověk ze tří není schopen nebo jen částečně udržet si nezávislý životní styl v důsledku bolesti (podle Světové zdravotnické organizace ve spojení s Evropskou federací Mezinárodní asociace pro studium bolesti).

Systém Eon schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v roce 2005. V současné době po celém světě využívá neurostimulační léčbu od společnosti ANS pro léčbu chronické bolesti více než 25.000 pacientů ve více než 25 zemích.

O společnosti Advanced Neuromodulation Systems

Společnost Advanced Neuromodulation Systems (ANS) se zabývá návrhy, vývojem, výrobou a marketingem implantovatelných neuromodulačních systémů pro zlepšení kvality života lidí, kteří trpí ochromující chronickou bolestí a dalšími nervovými poruchami. Společnost má centrálu ve městě Plano, v americkém státě Texas. ANS (http://www.ans-medical.com) je divizí společnosti St. Jude Medical.

O společnosti St. Jude Medical

Společnost St. Jude Medical se zabývá tím, aby usnadnila život kardiakům, neurologickým pacientům a pacientům trpícím chronickou bolestí po celém světě, díky svým špičkovým zkušenostem v oblasti technologie zdravotnických zařízení a služeb. Mezi pět nejdůležitějších oblastí, kterými se společnost zabývá, patří: ovlivňování srdečního rytmu, fibrilace srdečních předsíní, operace srdce, kardiologie a neuromodulace. Společnost má centrálu v St. Paul, v americkém státě Minnesota, a zaměstnává zhruba 10.000 lidí po celém světě. Více informací naleznete na internetové adrese http://www.sjm.com.

Tato tisková zpráva obsahuje výhledová prohlášení ve smyslu novely zákona o vedení sporů při obchodování s cennými papíry z roku 1995, která zahrnují určitá rizika a nejasnosti. Tato výhledová prohlášení zahrnují očekávání, plány a výhledy společnosti, včetně zavedení nových produktů v budoucnu, výsledků schvalovacích řízení, tržeb, marží, příjmů, podílů na trhu a potenciálních klinických úspěchů. Prohlášení, která společnost učinila, vychází ze současných očekávání a podléhají určitým rizikům a nejasnostem, které mohou způsobit, že se skutečné výsledky budou výrazně lišit od výsledků uvedených ve výhledových prohlášeních. Mezi tato rizika a nejasnosti patří podmínky na trhu, další faktory, které jsou mimo kontrolu společnosti, a další varovná prohlášení, která jsou popsána v hlášeních, které společnost předkládá Komisi pro cenné papíry (SEC), včetně Varovných prohlášení, které jsou popsány ve výroční zprávě na formuláři 10-K k 16. březnu 2006 (viz položka 1A na stranách 15-21). Společnost nemá za žádných okolností povinnost aktualizovat tato výhledová prohlášení.

KONTAKT:

Advanced Neuromodulation Systems, Plano

Kontakt pro média:

Denise Landry

Tel.: 972-309-8085

E-mail: denise.landry@ans-medical.com

NEBO

St. Jude Medical

Kontakt pro investory:

Angela Craigová

Tel.: 651-481-7789

NEBO