Novinářská cena “Psaní pro střední a východní Evropu” bude udělena potřetí * Lhůta pro podávání přihlášek je do 31. 7. 2006 - Tato cena má za cíl podpořit dialog v rámci Evropy a Evropské unie

Tisková agentura APA (Austria Presse Agentur) vyhlašuje ve spolupráci s Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) již potřetí prestižní novinářskou cenu „Psaní pro střední a východní Evropu“(“Writing for CEE”). Do soutěže, s oceněním dotovaným 5.000 euro, se mohou v r. 2006 přihlásit se svými články novináři ze střední a východní Evropy (CEE) a jihovýchodní Evropy.

Budou se přijímat novinářské příspěvky publikované v období od 1.8. 2005 až do 31.7. 2006, které musejí být porotě předloženy nejpozději k 31.7. 2006. Lze rovněž předkládat příspěvky uveřejněné v rozhlasu, televizi či online médiích. Vítěz ceny bude oznámen na slavnostním vyhlášení, jež se bude konat v listopadu ve Vídni.

Cílem tohoto ocenění, které bylo poprvé uděleno v roce 2004, je podpořit odborný dialog novinářů ohledně otázek evropské integrace. Budou oceněny příspěvky, které jsou zaměřeny na Evropu a EU se zvláštním zohledněním témat regionu střední a východní Evropy a jihovýchodní Evropy, které by měly pomoci překonávat hranice a předsudky a podporovat kulturní pestrost.

Předseda poroty Ambros Kindel, vedoucí zahraničního odd. agentury APA, zdůraznil, že se soutěže mohou účastnit také novináři ze zemí, které nejsou členy EU (jako např. Ukrajina a Bělorusko). “Ačkoliv EU je motorem integrace, Evropa je víc než pouze Evropská unie," prohlásil Kindel.

"Novinářská cena ‘Psaní pro střední a východní Evropu’ má pro nás zvláštní důležitost. Přispívá nejen k vytváření lepšího porozumění mezi „starými“ a „novými“ členskými státy EU a zeměmi, které nejsou členy EU, ale také pomáhá upevňovat základy pro budoucí spolupráci a prosperitu v Evropě," řekla Regina Prehoferová, členka představenstva BA-CA.

Kromě Ambrose Kindela, jsou členy poroty poradce bývalého prezidenta ČR Václava Havla Jiří Pehe, slovenský expert na komunikaci Samuel Brečka, slovinský spisovatel Jože Hudeček, maďarská televizní publicistka Júlia Váradi, zástupce šéfredaktora polského deníku “Rzeczpospolita” Pawel Lisicki, a mezinárodní tisková mluvčí BA-CA, Ildiko Füredi-Kolarik.

V roce 2005 vyhrála tuto cenu bulharská publicistka Diana Ivanova. Ve svém článku úspěšně zachytila komplikované pocity, jež se dostavily po změnách, kterými Evropa v nedávné minulosti prošla. Nikdo, kdo změny ve východní Evropě zažil, nemohl zůstat při čtení jejího textu lhostejný, poznamenal čestný host poroty Milan Kucan, bývalý prezident Slovinska.

V předchozím roce obdržel cenu vedoucí zahraničního oddělení deníku Lidové noviny Luboš Palata. Německému novináři Stefanu Jacobsovi byla navíc udělena čestná zmínka.

Příspěvky se předkládají v jejich původním jazyce, s přiloženým překladem do angličtiny, a životopisem autorova příspěvku. Podrobné informace a formulář přihlášky pro účast na soutěži “Writing for CEE” jsou k dispozici na internetu http://www.apa.at/cee-award. Přihlášky by měly být posílány na e-mailovou adresu: cee.award@apa.at.

Případné dotazy:

APA - Austria Presse Agentur

Mr. Ambros KINDEL

Centrála APA - Zahraniční politika

Tel.: +43/1/360 60-1400

E-mail: ambros.kindel@apa.at

Internet: http://www.apa.at

Bank Austria Creditanstalt

Mrs. Ildiko FÜREDI-KOLARIK

Centrála: Mezinárodní tisk

Tel.: +43 (0) 50505 56102

E-mail:ildiko.fueredi@ba-ca.com