Počáteční studie se budou týkat trvale udržitelného vývoje energetických technologií v Číně, nových chráněných území pro plejtváky obrovské v Chile a správy přírodních zdrojů v Zambii.

Společnost Alcoa (burzovní index NYSE:AA) dnes oznámila, že nadace společnosti Alcoa (Alcoa Foundation) věnuje 8,6 milionů amerických dolarů na vytvoření podpůrného programu pro konzervaci a trvale udržitelný rozvoj (CSF) společnosti Alcoa. Program bude podporovat výzkum globální konzervace a udržitelnosti rozvoje, který budou mít na starost odborníci z 30 akademických a 60 nevládních organizací (NGO) z celého světa v nadcházejících šesti letech. Poté budou výsledky výzkumu poskytnuty všem společnostem a nevládním organizacím po celém světě, aby mohly být globálně zavedeny ty nejlepší postupy v oblasti trvale udržitelného rozvoje.

Účastníci programu Nadace Alcoa pro zachování a trvale udržitelný rozvoj patří ke světové špičce v oblasti akademického výzkumu a ochrany životního prostředí. Mezi partnery z nevládních organizací patří: Světový fond na ochranu přírody (World Wildlife Fund WWF), Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) a Technologický institut v Monterrey (Tecnologico de Monterrey) v Mexiku. Účast v programu z akademického prostředí přislíbili např.: Curtin University of Technology - Perth, Austrálie London School of Economics and Political Science - Londýn, Velká Británie The University of Michigan, Ann Arbor - Michigan, Spojené státy americké University of Sao Paulo - Sao Paulo, Brazílie Tsinghua University - Beijing, Čína "Je naším úkolem usilovat o trvale udržitelný rozvoj. Tento fakt si uvědomujeme při všem, co děláme," řekl Alain Belda, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Alcoa. "Proto chceme, aby se náš program pro zachování a trvale udržitelný rozvoj stal pro přední odborníky v oblasti životního prostředí po celém světě nejprestižnějším programem. Jeho cílem je spojit přední odborníky z akademické oblasti, nevládních organizací a obchodní sféry, kteří by měli díky výzkumu a vzájemné spolupráci přijít s novými podněty pro rozvoj tohoto odvětví.

"Díky tomu, že budeme podporovat výzkum těchto odborníků, budeme moci jeho výsledky zveřejnit, a tak k nim budou mít přístup všichni, kteří budou mít zájem - a to zdarma. Postupy a vědomosti, které budou vytvořeny v rámci tohoto programu, by měly přispět k zavedení těch nejlepších postupů v oblasti udržitelného rozvoje na celém světě, což je životně důležité pro naše děti, naše vnuky a celé další generace. Je to přesně to, co musíme udělat." Prvotní studie, které proběhnou v první fázi programu se budou zabývat následujícími tématy: Analýza industrializace zemědělství a zkoumání strategie trvale udržitelného rozvoje energetických technologií v Číně a konzervace / Trvale udržitelný rozvoj v oblasti Liangshan Mountain poblíž čínské provincie Sichuan Studie trvale udržitelného využívání papyrusových bažin u jezera Victoria v Keni Výzkum nových mořských oblastí pro ochranu plejtváků obrovských v jižní části Chile Budování institucí a ekonomické mikroprojekty propagující trvale udržitelný rozvoj ve správě přírodních zdrojů v Zambii Kvantitativní zhodnocení těžby a regenerace mangrovníkových porostů v jihozápadním Kamerunu Vytvoření mapového systému s podrobnými informacemi o ekoregionu Kalifornského poloostrova Analýza ekosystému, konzervace a správa Atlantického deštného pralesa a zavedení moderních analytických metod do vývoje technologií pro trvale udržitelný rozvoj v Brazílii

V následujících šesti letech se mohou vyskytnout další témata, která budou do programu zahrnuta. "Cílem programu je podpora odborníků, kteří pracují na dalším rozšiřování a pokroku v oblasti trvale udržitelného vývoje," řekla prezidentka Nadace společnosti Alcoa Meg McDonaldová. "Očekáváme, že pokroky a nové ideje, které přijdou na svět díky programu, povedou k vytvoření globální sítě, která bude dodržovat určitá pravidla a přispěje k rozvoji v oblasti trvale udržitelného rozvoje a zavedení nejlepších praktik v oblasti konzervace."

Společnost Alcoa vždy přikládala otázce udržitelného rozvoje velký význam a na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu byla jmenována mezi nejprestižnějšími světovými společnostmi, co se týká udržitelného rozvoje. Investice do stipendijního programu je dalším důkazem zájmu společnosti o udržitelný rozvoj, neboť při svém rozhodování bere v úvahu vždy i sociální odpovědnost, ekonomický úspěch a zejména ohledy k životnímu prostředí. Více informací naleznete na internetové adrese: http://www.alcoa.com/sustainability O společnosti Alcoa

Společnost Alcoa je přední světový výrobce primárního hliníku, upraveného hliníku a hliníkových produktů, a je aktivní ve všech hlavních odvětvích tohoto průmyslu. Výrobky společnosti Alcoa se používají v leteckém, automobilovém, obalovém a stavebním průmyslu, při přepravě zboží a v dalších odvětvích. Všude tam společnost Alcoa uplatňuje své návrhy, technické provedení a výrobu, aby co nejlépe uspokojila zákazníky.

Kromě hliníku a hliníkových produktů prodává společnost Alcoa také spotřební značky, jako například Reynolds Wrap(R) fólie a plastové obaly, Alcoa(R) hliníková kola a Baco(R) obaly pro domácnost. Mezi další podnikatelské činnosti společnosti lze zařadit výrobu vinylových obkladů, obalové techniky, přesné odlévání, kabely z optických vláken a elektrické rozvodné systémy pro osobní a nákladní automobily. Společnost má 129.000 zaměstnanců ve 42 zemích a na Světovém ekonomickém fóru, které proběhlo ve švýcarském Davosu, byla jmenována jako jedna ze tří světových korporací s nejlépe udržitelným vývojem. Více informací naleznete na internetové adrese http://www.alcoa.com. O nadaci společnosti Alcoa (Alcoa Foundation)

Nadace byla založena v roce 1952. Poskytuje příspěvky na různé činnosti po celém světě, které vedou ke zlepšení kvality života v zemích, kde společnost Alcoa působí. Jednotlivé granty v rámci programu se týkají nejžhavějších světových i místních ekologických oblastí jako například: Konzervace a trvale udržitelný rozvoj, Globální vzdělávání a pracovní dovednosti, Spolupráce mezi obchodní sférou a společností a Bezpečné a zdravé děti a rodiny. Nadace společnosti Alcoa vypsala také programy s názvy ACTION a Bravo!, v jejichž rámci oceňuje úsilí dobrovolníků z řad zaměstnanců prostřednictvím zvláštních příspěvků. Více informací o Nadaci společnosti Alcoa naleznete na internetové adrese http://www.alcoa.com, pod odkazem Komunita (Community). KONTAKT: Alcoa Kevin G. Lowery Tel.: 412-553-1424 Mobil: 724-422-7844

Klíčová slova PROTEXT-Švýcarsko-USA-ekologie-Alcoa

Evropa, EU, NATO (es)