Neměňte rodné listy, žádají děti a Aliance pro rodinu

Zítra, ve středu 1. března ráno, bude několik miminek čekat před ministerstvem vnitra na ministra Rakušana. Jemu i jeho spolupracovníkům vzkážou, že každé dítě chce a potřebuje matku i otce. A že žádné nechce mít v rodném listě jen "rodič" a "rodič". Upřednostňováním tužeb dospělých, kteří si v zahraničí objednávají a kupují děti od surogátních matek, vzniká každému dítěti újma. Ztrácí se základní prvek identity, kterým biologické vazby bezpochyby jsou, a je mu upíráno právo na matku a otce. Pražská mimina o Rakušanově záměru měnit kolonky v rodných listech a zavádět dvojí formuláře informovala Aliance pro rodinu.

"Nemohli jsme se už dál dívat na sociální inženýrství, které v době bezprecedentní ekonomické krize, ministr Rakušan chystá. Vytvořit dvě kategorie dětí? Některé, kterým stát mámu a tátu "posvětí" a jiné, kterým je už v rodném listě upře? Nemají mít děti stejná práva?," vysvětluje Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu, proč se zabývá chystanou změnou v rodných listech. "Odmítáme, aby pan ministr Rakušan rozdělil děti do dvou kategorií dětí. Jedny v rodném listě s mámou a tátou a druhé, bez práva na to znát svůj biologický původ. Těm se bude od malička namlouvat, že se narodily do páru stejného pohlaví. Stát vlastně podpoří očividnou lež a z těch dětí udělá rukojmí zájmů dospělých," dodává Jochová.

Na ministra Rakušana, celý STAN i další vládní a opoziční zákonodárce, se od minulého týdne obrací stovky lidí, aby změny v rodných listech nepřijímali. Přímo na Rakušana se obrátila i americká advokační organizace Them before us, která sdružuje děti, kterým byl upřen jeden nebo oba biologičtí rodiče. A to právě cestou "dětí na objednávku", dětí vzniklých z darovaných gamet, dětí vzešlých ze surogátního mateřství či dětí vychovávaných stejnopohlavními páry. Většina se až do dospělosti potýká s emočními problémy, problémy s identitou. Hledání biologických rodičů i příbuzných je často komplikováno legislativou, která jim to v zájmu rozmanitého "rodičovství" a antidiskriminačních zákonů upírá. Proti této praxi se dlouhodobě vymezují i někteří bioetici, pro které je nepřijatelné surogátní mateřství. Je to také praxe, ke které se negativně staví i Evropský parlament.

Kontakt:

Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu

e-mail: kancelar@alipro.cz

Klíčová slova ČR-rodina-vláda-děti-Aliance pro rodinu

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl