V Čechách startuje Platforma UASOS.org: pomohla již tisícům ukrajinských uprchlíků najít bezpečné ubytování

V České republice se nově otevřela platforma UASOS.org, jejímž cílem je pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny najít ubytování nabízené soukromými osobami, institucemi, nevládními organizacemi a firmami. V Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku se díky portálu UASOS.org bezpečně ubytovaly již tisíce lidí prchajících z válkou zasažené Ukrajiny.

Od začátku války uprchlo z Ukrajiny již přes šest milionů lidí. Počáteční vlna solidarity opadá a ubytovací kapacity jsou v některých regionech zcela vyčerpány. Řada uprchlíků je stále ubytována jen provizorně a je třeba se o ně dále postarat. Díky platformě UASOS.org, která je dostupná z jakéhokoliv zařízení, které je připojeno k internetu, mohou ukrajinští uprchlíci rychleji najít vyhovující místo k pobytu.

Platforma UASOS.org funguje na principu propojování koncových uživatelů a konkrétní nabídky a poptávky ubytování dle parametrů, které do ní uživatel zadá. Po úvodním ověření do ní uprchlíci, kteří ubytování hledají, uvedou informace o struktuře a velikosti rodiny, zdravotních omezeních, domácích mazlíčcích ad. Pokud naopak chcete ubytování nabídnout, zadáte základní údaje o ubytování, které hodláte poskytnout. Algoritmy aplikace pak spárují vhodné koncové uživatele a propojí je. Když obě strany potvrdí zájem, dojde k předání kontaktních informací a uprchlíci mohou vyrazit do místa určení.

„Na rozdíl od mnoha iniciativ shromažďujících data o nabídkách ubytování umožňuje platforma UASOS.org automaticky spojovat lidi v nouzi s těmi, kteří nabízejí pomoc. Platformu budeme rozšiřovat do celé EU. Naší prioritou je umožnit uprchlíkům žijícím v provizorních podmínkách – ve stanech, v tělocvičnách, na polních lůžkách – se důstojně ubytovat v zemích, kde je platforma aktivní. Díky ní se nám již podařilo zajistit ubytování na více než 50 000 nocí.“ vysvětluje Jiří Švejcar z Boston Consulting Group, který je jedním z iniciátorů tohoto projektu.

Platformu podporují polské a ukrajinské nevládní organizace, místní samosprávy i mnoho soukromých firem. Mohou ji využívat i organizace a neformální skupiny, které pomáhají uprchlíkům najít dočasné nebo dlouhodobé ubytování. „V současné době hledáme zejména uživatele na straně nabídky – tedy občany, města a firmy, které mohou nabídnout ubytovací kapacitu“ dodává Jiří Švejcar k tomu, co je k úspěšnému rozšíření aplikace UA SOS v Česku nejvíce potřeba.

Kontakt:

The Boston Consulting Group, s.r.o.

Natálie Šeborová

Marketing & Communications Lead

e-mail: Seborova.Natalie@bcg.com

Klíčová slova ČR-Ukrajina-migrace-byty-internet-firmy-BCG