Dr. Gabor Maté v Praze

Akce: Dr. Gabor Maté v Praze. Moudrost traumatu: Otázky a odpovědi

Kdy a kde: 25. května 2022, 14:00 - 22:00, Divadlo Hybernia, Praha 1

Vystoupí: Dr. Gabor Maté, Prof. Jiří Horáček, Dr. Yvonna Lucká, Zaya & Maurizio Benazzovi a další

Formát: Přednášky, rozhovory, otázky z publika; hudba, tanec i meditace

Moderuje: Simona Babčáková

Akce: Workshop: praktický úvod do terapeutické metody soucitné dotazování , vede Dr. Gabor Maté

Kdy a kde: 24. května 2022, 10:00 - 13:00, velká aula filozofické fakulty UK

Proč se z úzkostí, depresí a jiných duševních obtíží stala epidemie? Proč je stále více lidí závislých na návykových látkách, na práci, na hraní, na mobilu, na sociálních sítích? Proč nás trápí autoimunitní onemocnění?

Celosvětově uznávaný lékař, terapeut a autor bestsellerů Gabor Maté na tyto otázky odpoví na akci MOUDROST TRAUMATU: Otázky a odpovědi, věnované poselství filmu Moudrost traumatu.

“K traumatu nepotřebujete genocidu nebo válku. Stačí rodiče, kteří vás nevezmou do náručí, když jako miminko pláčete," říká Gabor Maté, proslulý maďarsko-kanadský lékař, odborník na vývojové trauma. Na workshopu v úterý 24. května představí svůj terapeutický přístup a 25. května v divadle Hybernia se bude věnovat tématům z filmu. Jeho předřečníci osloví i historické a kolektivní trauma. Mluvit se bude o symptomech traumatu (deprese, úzkosti, závislosti, ADHD, agrese, fyzická onemocnění, existenciální tíseň, válka) a dojde i na rodičovství, citovou vazbu vs. autenticitu, propojení mysli a těla či terapii s psychedeliky.

Gaborovo trauma koření v holokaustu, kdy ho matka nakrátko opustila, aby jej i sebe zachránila před deportací. Ale Gabor Maté má kromě soucitu a laskavosti i dar vhledu, pochopení a přesahu: "Tolik z toho, co v této kultuře nazýváme nenormálním, je ve skutečnosti normální reakcí na nenormální kulturu. Nenormálnost nespočívá v patologii individuí, ale v samotné kultuře, která vede lidi k utrpení a dysfunkčnosti." Nabízí vizi: společnost, v níž se rodiče, učitelé, lékaři, politici a právníci nezabývají opravováním chování, stanovováním diagnóz, potlačováním symptomů a odsuzováním, ale chápou příčiny, z nichž ve zraněné lidské duši vzniká znepokojivé chování a nemoci.

Kontakt pro média: Irena Gruntorádová, e-mail: irena@devizegroup.cz

Počet novinářských akreditací je omezený. Rozhovor mohou médiím poskytnout organizátorky akce (Markéta Černoušková a Jaroslava Vatay), autoři filmu Moudrost traumatu, nebo partneři akce.

PARTNEŘI:

Děti jsou taky lidi, Zdeňka Šíp Staňková

Aliance pro sebeřízené vzdělávání

Monika Weiglová (monika.weiglova@gmail.com)

Václav Dejčmar

Síla duše (Zdeněk a Šárka Weberovi, sarka.weber@gmail.com)

Životní mapy (Petr a Kamila Kopsovi, kamila@zivotnimapy.cz)

Česká psychedelická společnost (Eva Césarová, eva.cesarova@gmail.com)

Nakladatelství PeopleComm (Tomáš Hajzler, tomas@peoplecomm.cz)

Mgr. Jakub Zamrazil

MUDr. Martin Zulák

Hana Jarošíková (Tvořím si život, s.r.o.)

Viola Ježková

Soňa Audesová (MED-i-YOGA)

Neboj, neboj! Velká kniha o strachu, Robert Peňažka

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zdraví-společnost-Maté

Média, společnost a životní styl