Svatojánské slavnosti Navalis, pražská barokní tradice od roku 1715

Svatojánské slavnosti Navalis jsou nápodobou původních pražských barokních slavností datovaných od roku 1715. Svatojánský spolek je v obnovené tradici pořádá již 14. rokem. Jejich nedílnou součástí je tradiční setkávání poutníků, kteří v Praze prezentují svůj folklór, kulturu a umění. Zároveň je to moment oslavy sounáležitosti s naší evropskou kulturou, kterou spojuje osobnost sv. Jana Nepomuckého. I proto bude Chorvatské odpoledne 14. května 2022 plné barevného folklóru z Chorvatska, Moravy, Středních Čech a Ukrajiny!

Přijedou historické lodě z řeky Neretvy

V letošním roce do Prahy na Svatojánské slavnosti Navalis přijedou historické lodě z řeky Neretvy, z města Metković, jehož je svatý Jan Nepomucký patronem. Chrání obyvatele kolem řeky Neretvy proti velké vodě a proti malárii.

Do Prahy přijede také tradiční námořnická pěvecká skupina – klapa Svatého Nikola, která svým zpěvem umocní atmosféru připravených plaveb pro Pražany i návštěvníky Prahy na tzv. ladjich. Tyto lodě jsou často staré několik set let.

Typický pokrm z dolní Neretvy– brudet ze žab

Neretvanský maraton, jehož účastníci přijedou na letošní slavnosti, je každoročně pořádán v podobě regaty ladjí mezi městy Metković a Ploče. Tento závod je dlouhý 22 kilometrů a trvá více jak dvě hodiny. Chorvatští přátelé přivezou i typický pokrm z dolní Neretvy – brudet ze žab, který budou moci všichni návštěvníci ochutnat. Bude se podávat také skvělé chorvatské víno. Součástí celého odpoledne bude také prezentace Neretvy a celého Chorvatska v Praze.

Svatojánské procesí ozdobí folkloristé, jezdci, a koňské banderium z Kunovic

Slavnost bude pokračovat následující den, kdy na Hradčanském náměstí u Arcibiskupského paláce ozdobí jezdci a folkloristé koňské banderium z Kunovic. Vystoupí při této příležitosti folklorní, taneční a hudebních uskupení z Moravy a Chorvatska. Program bude pokračovat mší svatou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Po mši následuje slavné procesí, které půjde z katedrály přes Karlův most.

Během procesí proletí parašutista Marek Rahbani pod pilířem Karlova mostu

Během procesí proletí parašutista Marek Rahbani pod pilířem Karlova mostu, kde bylo shozeno tělo sv. Jana Nepomuckého do Vltavy. Krátce na to odstartuje regata chorvatských lodí. Diváci uvidí tato plavidla během regaty u Karlova mostu.

Navalis vyvrcholí slavnostním večerním koncertem na hladině Vltavy

"Nepomucenští hudebníci“ provedou pod taktovkou Kryštofa Marka Kantátu č.3 k poctě Svatého Jana Nepomuckého, Františka Xavera Thuriho a Chvalozpěv k Svatému Janu Nepomuckému od Jakuba Jana Ryby.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-zábava-církve-Navalis

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl