Český národní pavilon navštívila slovenská prezidentka

Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová navštívila v doprovodu početné delegace pavilon České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji.

Prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová navštívila v doprovodu početné delegace pavilon České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Vedle technologie S.A.W.E.R., která dokáže samostatně vyrábět vodu ze suchého vzduchu a kultivovat poušť, se zajímala o fenotypizační jednotku společnosti PSI. Ta čte genetické dispozice rostlin z jejich reakcí na světelné a zvukové podněty. Hosty dále zaujaly nanoobjekty firmy IQ structures, modelované s přesností deseti nanometrů.

"Velmi zajímavá byla technologie na získávání vody ze vzduchu dokonce i ve velmi suchém prostředí. Otázka vody a vodních zdrojů bude velkým tématem budoucnosti, a právě proto mě tato technologie zaujala,” řekla po návštěvě pavilonu Czech Spring slovenská prezidenta Zuzana Čaputová, která zaštítila Národní den Slovenské republiky na první Světové výstavě pořádané v arabských zemích.

Generální komisař účasti České republiky na EXPO v Dubaji Jiří František Potužník provedl prezidentku Slovenské republiky pavilonem, kde je vedle stálé expozice Country for the Future v současné době instalována i dočasná výstava Ministerstva průmyslu a obchodu. Prezentuje dvaatřicet českých firem, jejichž inovativní technologie spolu vytvářejí město budoucnosti.

"Obě země spojuje nejen společná historie, ale i tematické zaměření jejich expozic na Světové výstavě, ty v obou případech kladou důraz více na inovace a původní technologie, než na krásy přírody či kulturní dědictví,“ uvádí k návštěvě slovenské prezidentky v českém pavilonu Potužník. “Paní prezidentka Zuzana Čaputová je navíc i jako osobnost typem politika, jehož návštěva je pro pavilon a pro mne osobně velkou ctí.“

Generální komisař předal prezidentce Slovenské republiky jako dar jediný originál secesních náušnic, které podle návrhu malíře Alfonse Muchy vyrobila ze zlata a českých granátů jeho vnučka Jarmila Mucha Plocková.

Kontakt:

Lenka Maršálková, manažerka marketingu a komunikace KGK

Tel: +420 703 141 791Mobil (SAE): +971 50 374 3404

e-mail: marsalkova@czexpo.com

Klíčová slova ČR-SAE-Slovensko-kultura-prezident-věda-Čaputová

Věda, vzdělávání a školství
Politika, veřejná správa a soudy