Dmytro Firtaš pokládá v komentáři otázku: „Proč nemůže být Ukrajina Švýcarskem Eurasie?"

Ukrajinský podnikatel Dmytro Firtaš se ve svém článku, který dnes zveřejnil jeho právník Lanny J. Davis pod svým účtem na serveru Medium, ptá svých ukrajinských spoluobčanů: „Proč nemůže být Ukrajina Švýcarskem Eurasie?" Firtash touto otázkou odkazuje na skutečnost, že se Ukrajina historicky – a to již od středověku – nacházela „na křižovatce obchodních cest mezi Evropou a Asií."

Již v květnu 2014 napsal Firtaš pro deník Kyiv Post komentář s titulkem „Ukrajina musí být silná, nezávislá a neutrální." Ve svém dnešním článku odkázal na tento osm let starý sloupek a následně komentoval dnešní krizovou situaci:

"V době, kdy se na hranicích Ukrajiny shromažďují ruské vojenské síly a prezident Biden a spojenci z NATO varují před vážnými důsledky, které nastanou, pokud Rusko naruší naši suverenitu a uskuteční invazi, zůstává titulek mého článku pro Kyiv Post z doby před osmi lety stejně aktuální pro současnou krizi, jako byl tehdy. A co je ještě důležitější, zřejmě nabízí i vhodnou odpověď."

V dnešním komentáři Firtaš nicméně zdůrazňuje, že toto rozhodnutí by měli učinit sami Ukrajinci, a to mimo tlak vnějších sil či států.

"Nepochybuji, že mluvím za mnoho Ukrajinců, kteří chtějí to nejlepší z obou světů - neutralitu, volný obchod a dobré vztahy se všemi státy. A proč vlastně ne? Ukrajina by tím získala více pracovních míst a prosperitu. Neutrální Ukrajina by neměla být vnímána jako hrozba pro Ameriku, Evropu ani Rusko. Postoj „kdo není s námi, je proti nám" je mylný a nejen to. Za současných okolností je i nebezpečný," píše Firtaš.

Firtaš v komentáři pokračuje slovy:

„Je škoda, že si Ukrajina nemůže otevřeně zvolit neutralitu, aniž by to kvůli současné krizi budilo dojem, že tak činí kvůli hrozbám zvenčí a ne ve vlastním zájmu, jak tomu ve skutečnosti je."

Firtašův článek zveřejnil jeden z jeho amerických právníků, Lanny J. Davis, na serveru Medium pod svým vlastním účtem. Davisovým spoluobhájcem v USA je Dan Webb, bývalý chicagský státní zástupce.

V perexu svého článku Firtaš sděluje:

"Pan Firtaš, úspěšný ukrajinský podnikatel, je již devět let nucen pobývat ve Vídni v Rakousku, kde se brání vydání do USA kvůli žalobě na základě obvinění z "připravovaného uplácení" (tedy nikoliv skutečného uplácení) indických úředníků, které nijak nesouvisí s USA. Tato obvinění kategoricky odmítá."

Komentář najdete na následujícím odkaze: https://lannyjdavis.medium.com/why-cant-ukraine-be-the-switzerland-of-eurasia-b401c37baaf3

JMÉNEM DMYTRA FIRTAŠE ŠÍŘÍ SPOLEČNOST DAVIS, GOLDBERG & GALPER PLLC, REGISTROVANÝ ZAHRANIČNÍ ZÁSTUPCE. DALŠÍ INFORMACE JSOU K DISPOZICI NA MINISTERSTVU SPRAVEDLNOSTI VE WASHINGTONU, D. C.

Kontakt:

Alex Lange

202-480-4309

ALange@dggpllc.com

Klíčová slova USA-společnost-válka-nepokoje-Lanny Davis

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl