CGTN: Čína je připravena uspořádat zelené, inkluzivní, otevřené a čisté zimní olympijské hry

Zimní olympijské hry v Pekingu v roce 2022 jsou za dveřmi a Čína vstoupila do závěrečné fáze příprav na ně.

Čínský prezident Si Ťin-pching minulý týden ve svém novoročním projevu prohlásil, že jeho země tvrdě pracuje na tom, aby světu představila skvělé zimní olympijské hry. „Svět se obrací k Číně a Čína je připravena," řekl Si.

V úterý, 30 dní před zahajovacím ceremoniálem, zkontroloval Si, který je zároveň generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny, přípravy na zimní olympijské a paralympijské hry v Pekingu v roce 2022.

Sportovcům, trenérům, dobrovolníkům, zástupcům operačních týmů, médiím a vědeckým pracovníkům také popřál všechno nejlepší do nového roku.

Čínský prezident věnoval přípravám na olympijské hry velkou pozornost. Úterní návštěva byla jeho pátou inspekční cestou po zimních olympijských areálech. Ty předchozí podnikl v lednu a únoru 2017, v únoru 2019 a v lednu 2021.

Výstavba olympijského areálu

Během inspekce v únoru 2019 Si zdůraznil, že výstavba sportovišť musí splňovat jak olympijské standardy, tak ty nejpřísnější nároky z hlediska technologií, moudrosti, životního prostředí a hospodárnosti.

V úterý navštívil jeden z 12 závodních areálů, Národní rychlobruslařský ovál, který místní znají pod názvem „Ledová stuha" a který jako jediný bude sloužit výhradně soutěžím na ledě. Na příkladu toho stadionu lze ukázat, jak Čína plní svůj slib pořádat ekologické hry.

V areálu se používá technologie přímé výroby ledu s využitím oxidu uhličitého, což vede k téměř nulovým emisím uhlíku. Odpadní teplo při chlazení lze dále recyklovat, čímž se zvýší energetická účinnost o 30 až 40 %.

Během inspekce v únoru 2017 Si prohlásil, že stavební projekty pro zimní olympijské hry by neměly být extravagantní a je třeba věnovat velkou pozornost jejich využití po skončení her.

Toto zadání bylo při budování „Ledové stuhy" rozhodně zohledněno. Ledová plocha o rozloze 12.000 metrů čtverečních se po skončení her stane prostorem pro milovníky rychlobruslení, krasobruslení, ledního hokeje a curlingu.

Zajištění služeb

Když předsedal sympoziu o přípravě zimních olympijských her v únoru 2017, poznamenal Si, že provoz a servisní práce pro hry je potřeba zorganizovat systematicky a dostatečně propagovat.

Vyzval také organizační výbor her, aby ke zlepšení provozu a efektivity aktivně využíval moderní technologie, zejména informatizaci a big data.

Si v úterý navštívil hlavní mediální centrum, olympijskou vesnici, hlavní operační středisko pro hry a tréninkovou základnu pro zimní sporty. Všechna tato místa jsou pro poskytování služeb klíčová.

Hlavní mediální centrum o rozloze 211.000 metrů čtverečních bude dočasným domovem a kanceláří přibližně 3000 novinářů z více než 100 zemí a regionů a 12.000 vysílatelů z více než 200 stanic.

Využití inteligentních technologií v mnoha různých oblastech odlišuje toto mediální centrum od center využívaných na předchozích olympijských hrách. S poskytováním široké škály služeb bude pomáhat spousta robotů. Budou například pracovat jako průvodci a provádět činnosti související s prevencí a kontrolou COVID-19 nebo zajišťovat rozvoz a přípravu jídla.

Olympijská vesnice bude během her, celkem 53 dní, poskytovat nepřetržitý servis pro sportovce, trenéry a funkcionáře ve třech soutěžních zónách - Pekingu, Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou.

Čína je připravena uspořádat zelené, inkluzivní, otevřené a čisté zimní olympijské hry. Čínský prezident Si Ťin-pching v úterý zkontroloval přípravy zimních olympijských a paralympijských her v Pekingu v roce 2022, do jejichž zahájení zbývá pouhých 30 dní.

Video - https://www.youtube.com/watch?v=bS7PLZjK0hE

KONTAKT: Ťiang S'-min, +86-188-2655-3286, cgtn@cgtn.com