Zemřel RNDr. Ivan Stuchlý (22. srpna 1944 – 7. 11. 2021)

Ivan Stuchlý, kynologický odborník s nesmírným přesahem

Po vleklé nemoci nás 7. listopadu opustil Ivan Stuchlý, kynologický odborník s nesmírným přesahem, skutečný profesionál, který byl už za svého života legendou.

Když komentoval svou předposlední publikaci, neuvěřitelnou kynologickou encyklopedii o více než 900 stranách a téměř 4500 heslech, skromně připouštěl, jak moc musel škrtat, aby nebyla ještě daleko obsažnější. O co menší písmo je v ní použito, o to větší vědomosti z kynologie i mnoha souvisejících vědních oborů poskytuje.

Je to trochu symbolické. Ani Ivan nebyl postavou veliký člověk, ale o to větší osobnost s převelikým srdcem a ohromnou láskou ke zvířatům. Byla radost naslouchat jeho vyprávění a být jím poučován: z každého omylu člověka vyváděl s džentlmenskou shovívavostí, citlivostí i otevřeností k názoru druhého. Jeho pokora byla nakažlivá: vedle něj nebylo možné si neuvědomit, co všechno sami nevíte.

Byl odborníkem na výživu, na parazitologii, genetiku, alternativní metody léčení, etologii… a tak by bylo možné pokračovat dál. Napsal několik vlastních publikací a nespočet článků, přispíval do několika časopisů, konzultoval filmové scénáře. Jako poslední kniha a završení celoživotního díla v roce 2020 vyšla opět objemná kniha o chování psů i jiných zvířat, která Ivan obdivoval a kterým věnoval svůj život. Nám všem, kdo jsme ho znali, se bude stýskat po noblesním chování Ivana Stuchlého.

V pejskařském nebi má Ivan jistě vyhrazeno prominentní místo. Nám tady dole ale strašně chybí.

Pro ty, kteří by chtěli Ivanu Stuchlému vzdát poslední hold společně s námi, zádušní mše k uctění jeho památky bude sloužena 24. listopadu 2021 od 17:30 hodin v Kostele svatého Fabiána a Šebestiána v Praze Liboci.

Filip Novák

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-příroda-kynologie-úmrtí-Stuchlý

Média, společnost a životní styl