Dinosaurus vyzývá světové lídry v OSN, aby „nevolili vyhynutí"

Nový krátký film, ve kterém se objevují světové celebrity, upozorňuje na klimatickou krizi

Rozvojový program OSN (UNDP) přivádí do sídla Organizace spojených národů zuřivého mluvícího dinosaura, který vyzývá světové lídry ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, a to v krátkém filmu, který byl dnes představen jako ústřední bod nové kampaně „Don't Choose Extinction" (Nevolte vyhynutí).

Impozantní dinosaurus vtrhne do ikonického sídla Valného shromáždění OSN, které je proslulé historickými projevy vůdců z celého světa, a sdělí publiku složenému z šokovaných a zmatených diplomatů a hodnostářů, že „je načase, aby se lidé přestali vymlouvat a začali klimatickou krizi řešit".

„My jsme alespoň měli asteroid," upozorňuje dinosaurus s odkazem na populární teorii vysvětlující vyhynutí dinosaurů před 70 miliony lety. „Jakou máte výmluvu vy?"

V tomto vůbec prvním filmu, který vznikl v prostorách Valného shromáždění OSN za použití počítačem generované grafiky (CGI), namluvily dinosaura v mnoha jazycích světové celebrity, jako jsou například herci Jack Black (angličtina), Eiza González (španělština), Nikolaj Coster-Waldau (dánština) a A?ssa Ma?ga (francouzština).

Dinosaurus dále zdůrazňuje, že finanční podpora fosilních paliv prostřednictvím dotací – peněz daňových poplatníků, které pomáhají udržovat nízké ceny uhlí, ropy a plynu pro spotřebitele – je tváří v tvář klimatickým změnám iracionální a nelogická.

„Zamyslete se nad všemi těmi jinými věcmi, které byste s penězi mohli dělat. Na celém světě žijí lidé v chudobě. Nemyslíte si, že pomoct jim by mělo větší smysl než… platit za zánik celého svého druhu?" řekne dinosaurus.

„Film je zábavný a poutavý, ale témata, o kterých hovoří, nemohou být závažnější," uvedla Ulrika Modéer, vedoucí kanceláře UNDP pro vnější vztahy a propagaci. „Generální tajemník OSN označil klimatickou krizi za „červený kód pro lidstvo". Chceme, aby film pobavil, ale také chceme zvýšit povědomí o tom, jak kritická situace je. Pokud si přejeme, aby naše planeta zůstala bezpečná i pro budoucí generace, musí se svět zasadit o zvýšení opatření v oblasti klimatických změn."

Cílem kampaně a filmu UNDP „Don't Choose Extinction" je upozornit na dotace na fosilní paliva a na to, jak tyto dotace maří významný pokrok v boji proti změně klimatu a zvyšují nerovnost, protože z nich mají prospěch pouze bohatí.

Z výzkumu UNDP, který byl zveřejněn v rámci kampaně, vyplývá, že světově je ročně vydána ohromující částka 423 miliard dolarů na dotování fosilních paliv pro spotřebitele – ropy, elektřiny vyráběné spalováním jiných fosilních paliv, plynu a uhlí.

To by mohlo pokrýt náklady na očkování proti covidu-19 pro každého člověka na světě nebo zaplatit trojnásobek roční částky potřebné k vymýcení globální extrémní chudoby.

Kampaň a film chtějí přiblížit někdy složité a technické otázky týkající se dotací na fosilní paliva a mimořádné situace v oblasti klimatu. Cílem je vzdělávat lidi na celém světě a dát jim hlas prostřednictvím různých akcí, kterých se může veřejnost zúčastnit.

Více informací o kampani najdete na www.dontchooseextinction.com

Položky ke stažení:

Podívejte se na film na Youtube:

Anglicky: https://youtu.be/VaTgTiUhEJg

Francouzsky: https://youtu.be/bTQXiWwH6eY

Španělsky: https://youtu.be/7j3kuPLwhXM

UNDP spolupracuje s lidmi na všech úrovních společnosti s cílem pomoci budovat národy, které jsou schopny odolávat krizím a podporovat a udržovat takový růst, který zlepšuje kvalitu života všech. Ve více než 170 zemích a teritoriích nabízíme globální perspektivu a místní znalosti, které pomáhají posilovat postavení lidí a budovat odolné národy.

Více informací najdete na undp.org nebo sledujte @UNDP

Video – https://mma.prnewswire.com/media/1668491/Dont_Choose_Extinction.mp4 Logo – https://mma.prnewswire.com/media/998273/UNDP_Logo.jpg

KONTAKT: New York, victor.garrido.delgado@undp.org, Ženeva sarah.bel@undp.org, Tel Aviv, gabriela.goldman@undp.org

Klíčová slova USA-OSN-ekologie-film-UNDP