Společnost EIG podepsala dohodu o koupi 10% podílu ve společnosti APLNG za 1,592 miliardy USD

Největší akvizice podílu v integrovaném projektu LNG provedená sponzorem v historii

EIG, přední společnost investující v globálním sektoru energetiky a infrastruktury, dnes oznámila, že uzavřela konečnou dohodu, podle níž získá 10% podíl ve společnosti Australia Pacific LNG Pty Limited („APLNG“, případně „Projekt“) od společnosti Origin Energy Limited („Origin“) za kupní cenu 1,592 miliardy USD.

Tato inovativní dohoda představuje vůbec první akvizici podílu v provozním integrovaném projektu LNG soukromým kapitálovým sponzorem.

Nejdůležitější aktiva a strategické zdůvodnění

APLNG je integrovaný projekt v oblasti LNG první úrovně se zavedeným zařízením na zkapalňování. Jde o největším projekt tohoto druhu na východním pobřeží Austrálie co do kapacity pro zkapalňování, a je hlavním dodavatelem LNG do Asie a plynu na domácí trh v Austrálii. Tento projekt se nachází v Gladstone v Queenslandu a po celou dobu svého fungování trvale dosahuje své jmenovité kapacity 9,0 Mt/rok. Pokrývá důležitou oblast úrodných pánví Surat a Bowen, na které se nachází naleziště s dlouhou životností. Co se týká nákladů na provoz, je projekt rentabilní a obstojí v celosvětové konkurenci. Má dobré předpoklady k tomu, aby uspokojil rostoucí poptávku po LNG v asijsko-pacifickém regionu.

Projekt provozují společnosti ConocoPhillips (provozovatel navazujícího segmentu) a Origin Energy (provozovatel předcházejícího segmentu). Firmy mají dlouhodobé smlouvy na zkapalněný zemní plyn se dvěma protistranami na úrovni investičního stupně, společnostmi Sinopec a Kansai Electric.

Za posledních patnáct let investovala EIG do devíti samostatných projektů LNG v šesti zemích a touto akvizicí pokračuje její strategie získávání investic do vysoce kvalitních aktiv v oblasti LNG. Tato akvizice rovněž posiluje investiční přítomnost společnosti EIG v Austrálii a poskytuje jí platformu pro budoucí růst v oblasti globálního LNG.

R. Blair Thomas, předseda představenstva a generální ředitel EIG, řekl: „Jedná se o průlomovou transakci, která odráží naši silnou důvěru v aktiva, naše partnery a význam LNG jako klíčové součásti přechodu na novou energetiku. Při této transakci využila společnost EIG svých rozsáhlých zkušeností v globálním využití LNG a přináší investorům atraktivní a stabilní příjem.“

Klíčové údaje o transakci

V rámci transakce bude mít EIG právo nominovat jednoho člena správní rady APLNG a zachová si obvyklá práva a ochranu akcionářů.

Transakce byla schválena australským úřadem pro kontrolu zahraničních investic a společnosti ConocoPhillips a Sinopec se jejím uzavřením vzdávají předkupních práv. Podléhá i dalším obvyklým podmínkám uzavření.

Jako finanční poradce společnosti EIG v souvislosti s touto transakcí působila společnost Morgan Stanley, společnosti Allens Linklaters a Latham & Watkins pak působily jako právní poradci.

O společnosti EIG

EIG je předním institucionálním investorem do globálních sektorů energetiky a infrastruktury, který k 30. březnu 2021 spravoval 22,5 miliardy dolarů. EIG se specializuje na investice do soukromých energetických projektů a infrastruktury související s energetikou na celosvětové úrovni. Během své 39leté historie společnost EIG do tohoto sektoru investovala více než 38 miliard dolarů prostřednictvím více než 373 projektů nebo společností ve 38 zemích na šesti kontinentech. Mezi obchodní partnery EIG patří řada předních penzijních fondů, pojišťoven, nadačních fondů, nadací a státních investičních fondů v USA, Asii a Evropě. Společnost EIG sídlí ve Washingtonu a má pobočky v Houstonu, Londýně, Sydney, Riu de Janeiru, Hongkongu a Soulu. Další informace najdete na webových stránkách společnosti EIG na adrese www.eigpartners.com.

Zobrazit zdrojovou verzi na businesswire.com https://www.businesswire.com/news/home/20211024005041/en/

Sard Verbinnen & Co.

Kelly Kimberlyová / Brandon Messina

+1 212-687-8080

EIG-SVC@sardverb.com

Zdroj: EIG

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

(BW)

Klíčová slova USA-energie-finance-EIG

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Finance, ekonomika