Rio Mare plní svůj závazek a pokračuje ve spolupráci s WWF

Rio Mare a WWF (Světový fond na ochranu přírody) připomínají dlouholeté globální partnerství zaměřené na podporu udržitelnějšího rybolovu, na komplexní transformaci dodavatelského řetězce a zachování zdraví oceánů. Značka Rio Mare uzavřela v roce 2016 mezinárodní partnerství s WWF, jehož cílem je pomoci zajistit zdravý oceán a živobytí komunit, které jsou na něm závislé. Druhá fáze partnerství se zaměří na zvýšení udržitelnosti dodavatelských řetězců Rio Mare – jednak výhradním odběrem od rybářských společností kladoucích důraz na udržitelný rybolov a dále prosazováním odpovědného řízení populací tuňáka na celém světě.

"S hrdostí pokračujeme ve spolupráci s WWF, a to s ještě širší vizí. Domníváme se, že výsledky, kterých jsme dosáhli, a pozitivní změna v celém odvětví, ještě nestačí. Naším cílem je stát se do roku 2024 nejudržitelnější společností pro lov tuňáků na světě. A proto potvrzujeme závazek získávat 100 % tuňáků výhradně od rybářských společností disponujících certifikátem MSC nebo od společností zapojených do důvěryhodných a komplexních projektů na zlepšení rybolovu FIPs,“ říká Luciano Pirovano, ředitel globálního udržitelného rozvoje společnosti Bolton Food – potravinářské divize společnosti Bolton Group.

Tuňák, jedna z komerčně nejcennějších ryb na světě, je nezbytný pro zdravý ekosystém oceánů. Je životně důležitou potravinou pro pobřežní komunity a také základní položkou v koši spotřebitelů po celém světě. Druhy tuňáků jsou však ve vážném ohrožení. "Spolupráce s klíčovými aktéry prostřednictvím takových partnerství jako s Rio Mare je důležitá pro dosažení cíle WWF, především z hlediska řízení rybářských společností, pozitivního ovlivňování jejich postupů a prosazování takzvaných „zásad dobré praxe“ týkajících se diverzifikace metod rybolovu a snižování rizika vedlejších úlovků,“ vysvětluje John Tanzer, lídr WWF Global Ocean.

Během první fáze partnerství (2016–2020) se společnost Rio Mare zaměřila na zlepšení udržitelnosti svých dodavatelských řetězců pro drobné i průmyslové rybářské společnosti. Dnes pochází téměř 70 % zdrojů Rio Mare z rybolovu disponujícího certifikátem MSC nebo z důvěryhodných a komplexních projektů na zlepšení rybolovu (FIPs) – oproti původním 20 % na začátku partnerství. Pokud jde o transparentnost a dohledatelnost, 100 % tuňákových produktů Rio Mare je plně vysledovatelných od chvíle, kdy je ryba ulovena, až po okamžik, kdy se servíruje na stůl. „Kromě úsilí o zlepšení udržitelnosti a transparentnosti dodavatelského řetězce se bude partnerství aktivně zasazovat o přijetí nových opatření regionálními organizacemi pro řízení rybolovu tuňáka s cílem pomoci obnovit nadměrně lovené populace a zabránit jejich nadměrnému rybolovu v budoucnu. Partnerství bude také rozvíjet komunikační kampaně na podporu zodpovědné spotřeby mořských plodů a zvýšení povědomí o udržitelnějším rybolovu pod hlavičkou Společně pro oceány,“ dodává Lukáš Mouca, Country Manager Bolton Czechia.

Kontakt:

Helena Krausová