Sendvičová generace – v této životní fázi je všeho moc

Starají se o děti, o své staré rodiče a chodí do práce. Jsou tzv. sendvičovou generací a mají toho zkrátka moc. "Mnozí zažívají odtržení od svého vlastního života," vysvětluje Lenka Špaková, pracovnice Centra pro rodinu a sociální péči (CRSP).

Dále do sendvičové generace patří senioři, kteří tu jsou pro své děti, vnoučata a starají se o vlastní rodiče či partnera ve vysokém věku. "Na rozdíl od sendvičové generace produktivního věku se sendvičový senior již potýká s problémy této věkové skupiny," doplňuje Špaková.

Centrum pro rodinu a sociální péči upozorňuje, že se pečující cítí dlouhodobě vyčerpaní a ve stresu. Nemají čas na sebe, koníčky, odpočinek anebo společenský život. Proto by měli zvážit síly, myslet i na sebe, chránit si partnerský vztah, nerezignovat na profesní život a v případě potřeby požádat o pomoc. I proto vznikl v CRSP podcast o sendvičové generaci přinášející sérii rozhovorů s odborníky na různorodá témata. "Chceme v nich ukázat, že v tom pečující nejsou sami," dodává ředitelka CRSP Marcela Ondrůjová. Organizace také na svém webu připravila pro pečující rady, co dělat, když se ocitnou v různých životních situacích.

Kontakt pro více informací:

Mgr. Lenka Špaková

odborná pracovnice v rámci problematiky sendvičové generace

e-mail: lenka.spakova@crsp.cz

Klíčová slova ČR-rodina-senioři-Centrum pro rodinu a sociální péči

Jihomoravský (bn)

Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy
Služby, cestovní ruch