Lanny J. Davis, právní zástupce ukrajinského podnikatele Dmytra Firtaše, vyzval prezidenty Bidena a Zelenského, aby během své středeční schůzky v Bílém domě oddělili „mýty" od „faktů"

Davis je autorem článku, v němž vyvrací nepravdy o tom, že Firtaš někdy komunikoval s Giulianim nebo s kýmkoliv jiným ve snaze pomoct Trumpovi získat o prezidentovi Bidenovi kompromitující informace

Lanny J. Davis, právní zástupce ukrajinského podnikatele Dmytra Firtaše, ve středu požádal amerického prezidenta Joea Bidena a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby v případě jeho klienta Firtaše oddělili mýty od faktů. Oba prezidenti se setkali v Bílém domě a Davis je upozornil na dlouhý článek, který napsal a ve středu dopoledne zveřejnil na webu RealClearDefense, významném médiu, které se zabývá politikou obrany země, národní bezpečností a zahraničními záležitostmi. Davisův článek, který si je možno přečíst zde, uvádí a vyvrací konkrétní příklady nepravd, které byly o Firtašovi hojně publikovány v amerických i evropských médiích.

Společně s Davisem, který více než 40 let pracuje ve Washingtonu, D. C. jako advokát a soudní znalec, se na Firtašově obhajobě podílí také bývalý slavný americký advokát Dan Webb, předseda představenstva advokátní kanceláře Winston & Strawn.

Podle článku v roce 2013, tedy před více než osmi lety, Firtaše federální prokurátoři v Chicagu obvinili z „plánování" uplácení indických úředníků – ale nikdy přitom netvrdili, že by Firtaš nějaké úplatky skutečně vyplatil. Americká i evropská média přesto opakovaně a nepravdivě publikovala, že je Firtaš obviněn z „úplatkářství" – navzdory jasnému vyjádření obžaloby. Žádný z indických úřadů navíc po údajném prošetření těchto obvinění nikdy žádného úředníka ani Firtaše z účasti na takovém „plánu" neobvinil.

Davisův článek přímo vyvrací široce publikovaná tvrzení, že Firtaš komunikoval s bývalým newyorským starostou Rudym Giulianim nebo s některými z jeho spolupracovníků, aby jim pomohl při jejich úsilí „získat kompromitující informace o prezidentovi Bidenovi a jeho synovi".

„K tomu nikdy nedošlo – ani přímo, ani nepřímo," prohlásil Davis.

Ve svém článku Davis prezidentům Bidenovi a Zelenskému připomněl, že kromě mnoha dalších společných postojů a hodnot „mají společnou také dlouhodobou snahu bojovat proti šikaně a lžím ze strany bývalého prezidenta Donalda Trumpa". Požádal oba prezidenty, aby odmítli obviňování na základě mediálních dojmů a „naprosto lživých formulací", že byl Firtaš s Giulianim a bývalým prezidentem Trumpem ve spojení.

„Dmytro Firtaš je nevinný," řekl Davis. „Neúčastnil se žádného plánování úplatkářství a navíc by neměl být vydán Spojeným státům, protože rakouský soud shledal, že žádost o jeho vydání podle smlouvy o vydání obviněných osob mezi USA a Rakouskem vykazuje známky nepřípustné 'politické motivace'."

Davis svůj článek zakončil závěrečnou žádostí, adresovanou prezidentům Bidenovi a Zelenskému:

„V soudu veřejného mínění by měla figurovat fakta a pravda…Doufáme, že [prezidenti Biden a Zelenskyj] odolají pokušení nechat se ovlivnit opakovanými mýty a nepravdivými formulacemi bez ohledu na to, kolikrát byly na Google opakovány, a místo toho zohlední pravdu."

„Dystopická éra lží a ‚alternativních faktů' Donalda Trumpa by měla skončit," uzavřel článek Davis.

Davis vyjádřil naději, že jakmile bude Firtaš od těchto nepodložených obvinění očištěn, budou jeho veřejné postoje na podporu „nezávislé a silné Ukrajiny" – čímž odkazoval na již dříve publikovaný článek – prezidentům Bidenovi a Zelenskému užitečné při snaze pomoci Ukrajině v nadcházejících měsících a letech.

Odkaz na článek: https://www.realcleardefense.com/articles/2021/09/01/dmytro_firtash_is_innocent__and_he_can_help_improve_ukraine__us_relations_792531.html

JMÉNEM DMYTRA FIRTAŠE ŠÍŘÍ SPOLEČNOST DAVIS, GOLDBERG & GALPER PLLC, REGISTROVANÝ ZAHRANIČNÍ AGENT. DALŠÍ INFORMACE JSOU K DISPOZICI NA MINISTERSTVU SPRAVEDLNOSTI VE WASHINGTONU, D. C.

Kontakt:

Alex Lange

202-480-4309

ALange@dggpllc.com

Klíčová slova USA-Ukrajina-právo-Lanny Davis

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)