VELKÁ ŠANCE PRO PĚŠÁKA aneb ŠANCE CHRÁNÍ MOSTY U JABLUNKOVA 400 LET

Adam Ďurica

Geolokační hru pro celou rodinu s názvem Velká šance pro pěšáka spouští v neděli 1. srpna obec Mosty u Jablunkova jako první akci/aktivitu k oslavám 400. výročí vybudování opevnění obce, nazývaného Velká šance (nebo Jablunkovská šance, Šance). Pevnosti zvané šance se budovaly jako obrana Jablunkovského průsmyku, kudy vedla od dávnověku obchodní stezka. Mosty u Jablunkova si v srpnu připomenou 400 let od vybudování „své“ Šance velkými oslavami v závěru měsíce (20. a 21. srpna – viz TZ).

Hru vyvinula společnost Geofun a má mj. opevnění a jeho význam připomenout. Hrát může celá rodina (hra je především cílena na děti školou povinné). Stačí k tomu mobilní telefon a stažená aplikace. Celý příběh hry je postaven na tom, že hráči pomáhají najít hlavnímu hrdinovi Vilémovi (pruský průzkumník ve válce Marie Terezie o Prusko v roce 1741) jeho pluk ve chvíli, kdy se schyluje k bitvě o opevnění Šance.

Pro instalaci hry postačí instalace aplikace Geofun (qr.geofun.cz/602) a poté lze bezplatně stáhnout hru „Velká šance pro pěšáka“. Startuje se u Gorolského turistického informačního centra v Mostech u Jablunkova, nebo před chatou Skalka. „Každý zájemce tak může zábavnou formou poznat okolí Mostů u Jablunkova, nedalekou pevnost Velká šance. Je to zážitek!“ láká starosta Mostů u Jablunkova Ondřej Niedoba.

Hru je možné odehrát kdykoliv během roku pěšky nebo na kole a je dobré si na ni vyčlenit alespoň jeden a půl hodiny. Cestou hráče čeká mnoho historických zajímavostí a budou plnit různé úkoly a kvízy.

Odkazy:

● webová prezentace hry: www.geofun.cz/velka-sance-pro-pesaka/

● rychlý odkaz pro stažení hry do chytrého telefonu: qr.geofun.cz/602

Pro více informací kontaktujte:

Ing. Markéta Uherková, jednatelka Agentury Orange s.r.o., tel. 724 350 401, marketa.uherkova@o-range.czl

Projekt „400 let opevnění Velká šance“ je spolufinancován z rozpočtu z Moravskoslezského kraje v rámci dotačního programu Program podpory aktivit v oblasti kultury v Moravskoslezském kraji na rok 2021, z individuální dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje a Ministerstvem kultury v rámci dotačního programu Podpora regionálních kulturních tradic.

O GEOFUNu

GEOFUN vychází z populárního geocachingu. Hry v něm přináší unikátní příběhy, jejichž součástí se stávají samotní hráči, a poznávání je tak pro ně mnohem zábavnější a přináší mnoho zážitků.

Princip hry spočívá ve využití chytrých telefonů se systémy iOS nebo Android, které umožňují lokalizaci. Díky GPS modulu telefon přesně ví, kde jste, reaguje, komunikuje a uděluje úkoly. Kromě toho měří čas, umí nahrávat i pouštět video, zobrazovat fotografie, komunikovat s účastníkem hlasově, hodnotit odpovědi na otázky.

Kouzlo GEOFUNu tkví v tom, že hráč neví, jaké úkoly ho čekají, dokud nedorazí na určené místo začátku geosrandy. Předem zjistí pouze stručný popis geosrandy a faktory náročnosti, které jsou čtyři - fyzický, mentální, trapnosti a zábavy.

Plnění úkolů sleduje a kontroluje samotná mobilní aplikace prostřednictvím technických možností (senzorů), které chytrý telefon má k dispozici. Hráči pak dostávají tzv. geonky (body) podle úspěšnosti plnění úkolů. Hráč získává geonky do celkového skóre a má možnost hrát o různé ceny v aktuálně probíhajících soutěžích.

Klíčová slova ČR-zábava-turistika-firmy-Geofun-Agentura Orange

Moravskoslezský (ov)

Služby, cestovní ruch
Média, společnost a životní styl