ČS nemovitostní fond kupuje Panattoni Park Tychy DC1 v Polsku za 1,1 mld. Kč

ČS nemovitostní fond, obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny, kupuje Panattoni Park Tychy DC1 v Polsku. Hodnota nové akvizice činí přibližně 1,1 mld. Kč (42 mil. EUR). Fond tak navyšuje počet vlastněných nemovitostí na 19.

"Polský logistický trh prochází enormním růstem. Expanzí na tento atraktivní trh tak ČS nemovitostní fond dále prohlubuje svoji sektorovou a regionální diverzifikaci, která je jádrem jeho nízkorizikové konzervativní nemovitostní alokace,“ říká Tomáš Jandík, předseda představenstva REICO IS ČS.

Panattoni Park Tychy DC1 je prémiová logistická nemovitost, která byla kompletně dokončena v prvním čtvrtletí tohoto roku. Její součástí jsou zejména skladové prostory o celkové pronajímatelné ploše 53,9 tisíc m2. Největšími nájemci logistického parku jsou nadnárodní společnosti Denso (vyrábějící např. klimatizační jednotky do automobilů) a HAVI (specializující se zejména na dodávky mezinárodním potravinovým řetězcům). Trojici největších nájemců uzavírá polská logistická a spediční společnost Regesta.

Nemovitost se nachází v atraktivní lokalitě polského hornoslezského regionu, která je druhou největší industriálně logistickou oblastí v celém Polsku a aktuálně tvoří 18 % z celkové nabídky industriálních ploch v zemi. Panattoni Park Tychy DC1 leží dva kilometry od silnice A44, která je napojena na páteřní dálnici A4 propojující polská města Krakov, Katowice a Vratislav s německou Chotěbuzí. Budova splňuje kritéria certifikace BREEAM Good.

ČS nemovitostní fond koupil nemovitost od společnosti BH INVESTMENT PROPERTY XIV LTD, společného podniku vedoucího developera logistických nemovitostí, společnosti Pannatoni Europe, a řecké investiční skupiny Bluehouse Capital. Kupujícího při transakci zastupovaly společnosti CMS, TPA, Cushman & Wakefield a Arcadis.

Akvizicí Panattoni Park Tychy DC1 zvýšil ČS nemovitostní fond podíl industriálního sektoru ve svém portfoliu na 10 % a zároveň prohloubil svoji sektorovou a regionální diverzifikaci. Součástí portfolia fondu je nyní 19 nemovitostí s celkovou tržní hodnotou přes 32 mld. Kč. Do fondu investovalo ke konci května 2021 přes 96 tisíc podílníků, jeho výnos v roce 2020 dosáhl 2,2 % a za posledních 10 let v průměru cca 2,8 % ročně.

ČS nemovitostní fond byl založen v únoru 2007 a je největším a zároveň nejstarším českým realitním fondem. Je určen zejména konzervativním investorům a svým výnosem má za cíl se z dlouhodobého pohledu pohybovat nad úrovní inflace a výnosem státních dluhopisů. Ve vlastnictví fondu je nyní osm nemovitostí v České republice, sedm na Slovensku a čtyři v Polsku.

Kontakt:

Lukáš Kropík

externí komunikace | Česká spořitelna, a.s.

Budějovická 1518/13a,b | 140 00 Praha 4

Press centrum