Alma Deutscherová získala ocenění Premio Leonardo da Vinci

Alma Deutscherová získala ocenění Premio Leonardo da Vinci; Alma Deutscherová a Wolfgang Sobotka, předseda rakouského parlamentu.

Alma Deutscherová získala ocenění Premio Leonardo da Vinci; Alma Deutscherová a Wulf Gordian Hauser, prezident organizace, která cenu Premio uděluje.

V sobotu 29. května 2021 udělil Rotary Club Wien-Ring v Paláci Todesco, který se nachází vedle Státní opery ve Vídni, prestižní cenu Premio Leonardo da Vinci Almě Deutscherové, skladatelce a klavírní a houslové virtuosce.

Almě Deutscherové je 16 let a má za sebou již celovečerní operu „Popelka“, klavírní koncert a houslový koncert. Od roku 2018 žije ve Vídni, která jí inspirovala ke komponování skladeb, jako je například její originální valčík Siren Sound.

Toto ocenění Almě Deutscherové slavnostně předal Wolfgang Sobotka, předseda rakouského parlamentu, sám praktikující hudebník a rotarián. Laudátory byli ředitel Vídeňské státní opery Bogdan Roščić a rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Ocenění Premio Leonardo da Vinci uděluje 11 evropských Rotary klubů mladým umělcům nebo vědcům. Jedinou podmínkou je, že laureát nesmí být starší 35 let.

Wulf Gordian Hauser, prezident organizace, která cenu Premio uděluje, řekl: „Alma Deutscherová je ve svých 16 letech nejmladší laureátkou v celé 46leté historii ocenění Premio. Chtěli jsme tak ocenit výjimečný talent Almy Deutscherové a vyjádřit, jakou radost má Rakousko z toho, že se rodina Almy Deutscherové přestěhovala do Vídně.“

Kromě vídeňského klubu Ring udělují výroční cenu Rotary kluby ve Florencii, Aténách, Tours, Madridu, Londýně, Dublinu, Bruselu, Amsterdamu, Würzburgu a Kodani. Ve většině případů se jedná o nejstarší rotary kluby v jednotlivých zemích. Roční cenu ve výši 12.000 eur uděluje všech jedenáct klubů dohromady.

Prezident Wulf Gordian Hauser k tomu uvedl: „Cena Premio Leonardo da Vinci je dobrým příkladem rotariánské myšlenky pomáhat, v tomto případě podporou mladých umělců a vědců. Zvláště důležité je, že se jedná o velmi evropský projekt, do kterého se zapojili i naši přátelé z Velké Británie.“

V případě dotazů kontaktujte Wulfa Gordiana Hausera, tel. +43 664 301 81 12, e-mail: wgh@hauserpartners.com.

Klíčová slova Rakousko-hudba-Rotary-Club Wien-Ring

Evropa, EU, NATO (es)