Ostravští studenti zvítězili v Online debatní lize

V neděli vyvrcholila celoroční online soutěž v akademickém debatování středoškoláků. Zapojilo se do ní 58 týmů z gymnázií napříč celou republikou. O víkendu proběhl finálový turnaj, ve kterém zvítězil tým z gymnázia Hello v Ostravě. V anglické části soutěže Online Debate League vyhráli žáci gymnázia Open Gate.

Tradiční debatní soutěže se musely kvůli protiepidemickým opatřením přestěhovat ze školních tříd do online prostoru, ale ani to neodradilo na dvě stovky žáků gymnázií od účasti na sedmi turnajích v průběhu celého školního roku. Nejlepší z nich se v neděli střetli nad tezí “Žáci by měli absolvovat povinnou školní docházku pouze na jednotných nevýběrových základních školách.”

Výhodou debatních soutěží je, že si žáci u každé teze vyzkouší hájit obě strany sporu, musí tedy vymyslet rozumné argumenty i pro stanoviska, která třeba sami nezastávají. “Přestože jsem sám navštěvoval výběrovou základní školu, bylo zajímavé zamyslet se nad přínosy i negativními dopady tohoto typu vzdělávání,” říká sedmnáctiletý Václav Kuboň, nejlepší řečník soutěže.

Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla.

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

priloha

Kontakt:

Václav Soukup

vaclav.soukup@debatovani.cz

Klíčová slova ČR-vzdělání-školy-společnost

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl