Česká společnost vyvinula nový lék na COVID-19

Nový experimentální lék na COVID-19 vyvinula česká farmaceutická společnost InStar Technologies sídlící v Liberci.

Jedná se o léčivý přípravek ve formě tenkého papírku, který se rychle rozpustí v dutině ústní. Právě v jednoduchosti podání tohoto experimentálního léku spatřuje český výrobce jeden z jeho mnoha benefitů. Pacienti nemusí polykat tablety a ani jim nemusí být aplikovány žádné injekce.

V minulém roce byla společnost oslovena zahraniční farmaceutickou společností s žádosti o vývoj a následnou výrobu nového typu léku pro pacienty nakažené novým typem koronaviru. Léčba vyvinutého přípravku je cílena na zdravotní stavy spojené s potenciálně smrtelným množstvím prozánětlivých cytokinů a chemokinů („cytokinová bouře“). Tato terapie je proto určena jako ochrana pro pacienty, u kterých by se pravděpodobně vyvinul syndrom akutní dechové tísně (ARDS) související s COVID-19.

Nový experimentální lék bude ve velmi brzké době nasazen v rámci klinického hodnocení v USA, kde již proběhly potřebné kroky k vydání povolení. Zároveň společnost InStar Technologies zahájila potřebné kroky se SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) vedoucí k povolení studie i v České republice.

Kontakt:

Info: https://youtu.be/XJt4zbpDrFo