Průzkum: Stále více běžných lidí investuje online

Investování online do zajištěných půjček přestává patřit mezi alternativní investice, ale šíří se mezi běžnou veřejnost. Zkušení investoři tvoří na tomto rychle se rozvíjejícím investičním poli už pouze necelou pětinu. Vyplývá to z online průzkumu investiční platformy Bondster.

Finanční gramotnost velí nenechávat našetřené peníze pod polštářem, kde kvůli inflaci postupně ztrácejí na hodnotě. Vedle dnes již tradičních spořících nástrojů, jako jsou spořicí účty či penzijní fondy, u nichž však výnos často nepřekoná míru inflace, stále více lidí využívá dynamičtější zhodnocení formou investic do půjček.

Široká veřejnost půjčuje lidem i firmám

Poslední dva tři roky jsou velice populární investiční platformy peer-to-peer (P2P), které fungují na principu sdílené ekonomiky a umožňují široké veřejnosti investovat do půjček lidí nebo do úvěrů firem. Jednou z největších P2P platforem ve střední Evropě je česká platforma Bondster.cz, dvojka na online investičním poli hned po mediálně známé společnosti Zonky.

Průzkum mezi P2P investory

Data z průzkumu mezi 513 investory na portálu Bondster.cz ukazují, že nemusíte být zrovna ostřílenými investory, abyste mohli začít zhodnocovat své finance investováním do půjček. Lidé, kteří by se označili za zkušeného investora, tvoří pouze 18 % všech dotázaných. Ostatní se vnímají spíše jako méně zkušení nebo dokonce jako začátečníci.

Odpovědi respondentů dále ukázaly, že jsou ve svém investování opatrní a investiční riziko diverzifikují mezi více nástrojů současně. Ačkoliv se rozhodli pro dynamičtější způsob zhodnocení formou investic do půjček, většina z nich využívá i tradiční spořící nástroje. Mezi nejčastěji používané patří spořicí účty, penzijní fondy a dále pak také stavební spoření. Pouze 10 % z dotázaných uvedlo, že jiné nástroje nevyužívá.

Investoři oceňují vysoký výnos

A co konkrétně investory z široké veřejnosti na investování do P2P půjček láká? Respondenti nejvíce oceňují vysoké zhodnocení a ochranu před inflací – průměrný výnos na platformě totiž dosahuje 15 %. Dále si pochvalují získání stabilního pasivního příjmu. Nemalá část investorů si touto cestou plánuje své přilepšení k důchodu. Z odpovědí dotázaných navíc vyplývá, že očekávají, že P2P trh bude v letošním roce i nadále růst. Přičemž odpověď, že trh bude růst, uvedlo celkem 51 % respondentů, 35 % očekává, že bude stagnovat, a pouhých 14 % si myslí, že trh poklesne.

Možná i právě proto bezmála 70 % všech respondentů využívá více P2P platforem současně. Navíc 89 % dotázaných uvedlo, že objem investovaných prostředků do P2P zachová, nebo dokonce zvýší. Pouze 9 % uvedlo, že investice sníží a jen necelá 2 % respondentů do P2P v následujícím roce investovat nebudou vůbec.

Mnoho investorů do P2P půjček si rovněž chválí to, že investování je zábava. Stovky z nich baví prakticky každý den kontrolovat investiční účet a zjišťovat, kolik vydělali s tím, že vydělané peníze na platformě zase reinvestují. Mezi hlavní výhody tohoto investování patří, že s ním může začít prakticky kdokoliv a online z pohodlí domova.

Kontakt pro média:

Michal Rázga