Nemocnice dostaly od BTL darem 100 plicních ventilátorů

Přetíženým nemocnicím pomůže v péči o pacienty s Covid-19 dar 100 plicních ventilátorů. Ministerstvu zdravotnictví je darovala česká společností BTL Medical Technologies, která je také sama vyvinula. Ventilátory zamíří v nejbližších dnech do vybraných fakultních nemocnic.

Společnost BTL, která se zaměřuje na zdravotní techniku, se na jaře vrhla na vývoj plicních ventilátorů a respirátorů, ač to předtím nikdy nedělala. "Na jaře 2020 se toho o covidu tolik nevědělo. Bylo ovšem zřejmé, že nemocnice potřebují plicní ventilátory pro léčbu těžkých případů, i to, že respirátory fungují jako prevence před nakažením. Obojího bylo na světovém trhu nedostatek, a tak jsme se je rozhodli vyvinout," vysvětluje technický ředitel skupin BTL, Tomáš Drbal, s tím, že to představovalo výzvu už jen kvůli tomu, že vybavení pro tuto oblast medicíny se nikdy nevěnovali.

BTL Medical Technologies nakonec vyrobila 1500 ventilátorů s modelovým označením BTL-606. Na podzim věnovala do regionálních nemocnic 200 kusů těchto přístrojů, další 100 kusů teď poskytla ministerstvu zdravotnictví pro velké fakultní nemocnice. Dar v hodnotě 30 milionů korun tak z BTL učinil největšího soukromého dárce plicních ventilátorů v ČR. Další ventilátory putovaly také do Rumunska a Bulharska. "Jedná se o významnou pomoc českému zdravotnictví, a to navíc v době, která je více než složitá. O to hodnotnější tato pomoc je a velmi si jí vážím. Díky společnosti BTL ventilátory najdou uplatnění nejen v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, ale i v ostatních, kde budou právě potřeba," komentoval dar ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Letecké součástky a rekordní čas vývoje

Společnost k vývoji ventilátorů využila jako odrazový můstek volně dostupnou licenci společnosti Medtronic. Vývoj finálního produktu pak zabral čtyři měsíce. Kvůli nedostatku komponentů bylo potřeba využít například součástku z leteckého průmyslu, což ztížilo také proces certifikace přístroje.

Společnost BTL byla založena v Česku před bezmála 30 lety je předním světovým výrobcem zdravotnické techniky pro fyzikální terapii, kardiologii a estetickou medicínu. Skupina BTL má více než 55 poboček po celém světě, vývojová centra v Česku, Indii, Rusku a USA. Takto globálně provázaný subjekt restrikce spojené s pandemií COVID-19 pochopitelně poškodil, ztráty zakázek počítali především na lukrativním americkém trhu estetické medicíny.

Kontakt: https://www.btl.cz

Klíčová slova ČR-nemocnice-koronavirus-stroje-charita-firmy-BTL