Koronavirus: Zjednodušený rychlý test detekuje také mutace

Pomocí rychlého testu od společnosti nal von minden GmbH z Německa lze spolehlivě detekovat také virové mutace. Test "NADAL(R) COVID-19 Ag" detekuje jak v současné době zvláště obávané mutace z Velké Británie, Brazílie a Jižní Afriky, tak původní variantu koronaviru SARS-CoV-2.

"Všichni, kteří používají náš rychlý test, si mohou být jisti, že budou detekovány i aktuálně známé virové mutace," zdůrazňuje Roland Meißner, jednatel společnosti nal von minden GmbH z německého Moers. Test "NADAL(R) COVID-19 Ag" spolehlivě ukazuje, zda je jedinec infikován koronavirem nebo nikoli. Možné mutace z Velké Británie, Brazílie nebo Jižní Afriky mohou být také určitě detekovány.

Tobias Roth, biochemik společnosti nal von minden GmbH se zaměřením na virologii, vysvětluje: "Náš rychlý test používá takzvaný nukleokapsidový protein jako biomarker k detekci infekce koronavirem. Tento protein N je nejhojnějším proteinem ve všech koronavirech včetně změněných variant virů z Velké Británie, Brazílie a Jižní Afriky."

Podle Rotha je na rozdíl od proteinu S protein N méně náchylný ke změnám - a tak je méně pravděpodobné, že se objeví v mutované formě. Znamená to, že u jednoho virového kmene bylo v proteinu S nalezeno 8 až 11 mutací, u proteinu N pouze 1 až 2. Proč tomu tak je?

"Je to způsobeno strukturou koronaviru," říká Roth. Proteiny N tvoří stabilní ochranný obal obklopující genetickou výbavu (RNA) uvnitř koronaviru. Proteiny S jsou však umístěny na vnějším obalu viru. Vyčnívají z virového obalu jako hroty na koruně. "Pomocí těchto proteinů S se koronaviry přichytí na lidských buňkách, pronikají do nich a následně se v nich mohou množit," říká Tobias Roth. Aby tento proces probíhal pro virus účinně, vznikají náhodné mutace. Tímto způsobem jsou koronaviry schopny infikovat lidi s větším úspěchem.

Protein N je proto vynikajícím a spolehlivým markerem pro rychlé antigenní testy. Funguje pouze jako strukturální protein, a proto je mutacemi ovlivňován pouze sporadicky, říká Tobias Roth. Dodává však: "Nemůžeme předpovědět, jaké mutace v proteinu N v budoucnu vzniknou. Je možné, že funkčnost rychlých antigenních testů bude tímto ovlivněna, ale na základě současných znalostí a zkušeností je to spíše nepravděpodobné."

Pro provedení rychlého testu "NADAL(R) COVID-19 Ag", který byl nedávno dále vyvinut, postačí výtěr z přední části nosu. Výsledek je k dispozici po 15 minutách. Tento zjednodušený rychlý test je k dispozici v celé Evropě od 22. února.

Kontakt:

Gabriele Hellwig, info@hellwig-pr.de