Rychlý test na koronavirus bude jednodušší - Stačí výtěr jen z přední části nosu

Rychlý test na koronavirus od společnosti nal von minden GmbH z Německa, ověřený a již více než milionkrát použitý, byl nyní dále vyvinut. Nyní je třeba odebrat výtěr pouze z přední části nosu - a už ne, jako doposud, hluboko z nosohltanu nebo hltanu. Test "NADAL(R) COVID-19 Ag“ bude dostupný v celé Evropě od 22. února.

"Je mnohem příjemnější, když lze vzorek odebrat z přední části nosu,“ říká Roland Meißner, jednatel společnosti nal von minden GmbH z Německa. Především je to mnohem snazší: stačí dva a půl centimetru. Je potřeba pouze několikrát otočit tyčinkou na okraji nosu dopředu a dozadu, aby se nashromáždilo dostatečné množství vzorku.

Meißner: "Čím jednodušší bude rychlý test, tím více lidí ho bude používat. A tím lépe a rychleji lze zvládnout pandemii.“

Meißner je přesvědčen, že v budoucnu budou hrát stále důležitější roli snadno použitelné rychlé testy, jelikož mnoho profesních skupin - včetně ošetřovatelského personálu, lékařů, ale také například učitelů - musí být v současnosti pravidelně testováno.

Aby byly výsledky, které jsou k dispozici po 15 minutách, skutečně smysluplné, hraje velkou roli kvalita rychlých testů. Test "NADAL(R) COVID-19 Ag“ lze klasifikovat jako velmi bezpečný. Diagnostická specificita je více než 99,9 procent, diagnostická senzitivita 97,56 procent. Specificita poskytuje informace o tom, zda jsou všichni zdraví, testovaní lidé rozpoznáni jako zdraví. Senzitivita ukazuje, zda jsou všichni nemocní lidé rozpoznáni jako nemocní.

Meißner: "Podle našich poznatků je bezpečnější odebrat vzorek z nosu, než použít vzorek slin. Ve slinách je spousta enzymů, které napadají a ničí volné virové proteiny. Naproti tomu je v nosu méně enzymů ničících proteiny. To znamená, že osobu infikovanou koronavirem lze spolehlivěji identifikovat výtěrem z nosu.“ Vzorek slin by také mohl obsahovat zbytky jídla, které by mohly zkreslit výsledek.

Kvalita předchozího testu (test NADAL(R) COVID-19 Ag), který se liší pouze v tom, že je nutné odebrat výtěr z hltanu nebo nosohltanu, byla několikrát vědecky vyhodnocena, např. od renomované univerzitní nemocnice Charité v Berlíně. Německá spolková vláda již začlenila test NADAL(R) do své národní strategie testování. Rychlý test NADAL(R) Covid-19 Ag byl během koronavirové pandemie již více než milionkrát použit v celé Evropě.

www.nal-vonminden.com

Kontakt: