NuScale a Kozloduy NPP podepsaly memorandum o porozumění týkající se možnosti nasazení technologie SMR v Bulharsku

Společnost NuScale Power a firma Kozloduy Nuclear Power Plant New Build (KNPP-NB) se dohodly na vzájemné spolupráci, jejímž cílem je zhodnotit možnost nasazení inovativní technologie firmy NuScale v Bulharsku pro dlouhodobé zajištění ekologicky čisté výroby elektrické energie

Firma NuScale Power dnes oznámila, že podepsala smlouvu o smlouvě budoucí (ujednání o porozumění) s bulharskou společností Kozloduy Nuclear Power Plant - New Build Plc (KNPP-NB) s cílem zhodnotit možnost využití inovativní technologie malých modulárních reaktorů (SMR) při výstavbě elektrárny ve městě Kozloduj.

KNPP-NB je veřejnoprávní společnost s ručením omezeným, která vznikla za účelem rozšiřování kapacit výroby elektřiny ve stávající jaderné elektrárně. Tato smlouva o smlouvě budoucí je důkazem velkého celosvětového zájmu o technologii firmy NuScale, která má potenciál stát se jedním z nejvýznamnějších prostředků pro přechod k bezuhlíkaté výrobě elektrické energie na celé planetě.

Elektrárna v Kozloduji je jedinou fungující bulharskou jadernou elektrárnou a na základě nedávného rozhodnutí Rady ministrů o rozšíření jejích kapacit nyní firma KNPP-NB zkoumá možnost využít v této lokalitě pokročilé jaderné technologie. Cílem této dohody je zhodnotit možnost využití technologie malých modulárních reaktorů (SMR) firmy NuScale při rozšiřování kapacit jaderné elektrárny Kozloduj. Na základě ustanovení smlouvy o smlouvě budoucí poskytne firma NuScale společnosti KNPP-NB podporu při provádění studií a analýz, včetně studie proveditelnosti, odhadů nákladů na realizaci projektu, zpracování technické dokumentace, licenční podpory, vypracování časového harmonogramu projektu a dalších činností potřebných pro vyhodnocení možného využití technologie firmy NuScale, na kterých se obě smluvní strany ve smlouvě o smlouvě budoucí dohodly.

„Bezpečná a škálovatelná technologie je pro Bulharsko, které chce rozšířit a diverzifikovat své kapacity v oblasti výroby elektřiny z čistých zdrojů, skvělým řešením,“ řekl John Hopkins, předseda představenstva a generální ředitel NuScale Power. „Firma NuScale se těší na spolupráci s energetickou společností KNPP-NB v souvislosti s možným nasazením naší technologie a chceme ukázat mnoho výhod, které naše technologie malých modulárních reaktorů (SMR) může tomuto regionu nabídnout.“

„Jaderná elektrárna Kozloduj potřebuje bezpečná, spolehlivá a škálovatelná řešení,“ řekl Lyuben Marinov, generální ředitel KNPP-NB. „Technologie malých jaderných reaktorů (SMR) firmy NuScale je jednou z nejlepších možností jak splnit evropské i bulharské politické cíle v oblasti liberalizace energetického trhu, zajistit si energetickou soběstačnost a současně přispět k růstu hrubého domácího produktu (HDP).“

Technologie malých modulárních reaktorů (SMR) je jedinou podobnou technologií, kterou již v srpnu 2020 schválil Úřad Spojených států amerických pro jadernou energetiku (U.S. Nuclear Regulatory Commission). NuScale i nadále pokračuje v podpoře prodeje své technologie malých modulárních reaktorů (SMR) a buduje dodavatelský řetězec, připravuje standardizované projekty svých jaderných elektráren, včetně plánů na uvádění do provozu a zahájení výstavby. K prvním klientům doputují tyto NuScale moduly v roce 2027.

O společnosti NuScale Power

NuScale Power vyvíjí nový modulární lehkovodní reaktor pro jaderné elektrárny, který umí vyrábět elektřinu, zajistit vytápění, desalinaci vody a nalezne uplatnění v dalších energeticky náročných procesech. Tento průlomový malý modulární reaktor (SMR) obsahuje napájecí modul NuScale Power ModuleTM, který si firma NuScale Power sama vyvinula a produkuje a nabízí celkový výkon až 77 MW. Jedná se o bezpečnější, menší a modulárnější verzi tlakovodní reaktorové technologie. Díky modulární konstrukci reaktoru firmy NuScale lze do elektrárny instalovat až4, 6 či 12 jednotlivých napájecích modulů, které vyrábí elektřinu z bezuhlíkatých zdrojů a podstatně snižují provozní náklady oproti jaderným elektrárnám s výkonem v řádech GW. Majoritním investorem ve firmě NuScale je společnost Fluor Corporation, globální inženýrská, stavební a manažerská společnost se 60letou zkušeností v oblasti jaderných technologií pro výrobu elektrické energie.

NuScale sídlí v Portland ve státě Oregon a má kanceláře ve městech: Corvallis, Oregon; Rockville, Maryland; Charlotte, Severní Karolína; Richland, Washington a v Londýně ve Velké Británii. Sledujte nás na Twitteru: @NuScale_Power, Facebooku: NuScale Power, LLC, LinkedInu: NuScale-Power a Instagramu: nuscale_power. Firma NuScale má nové logo, značku a webové stránky. Podívejte se na toto krátké video.

Firma Kozloduy Nuclear Power Plant - New Build Plc sídlí ve městě Kozloduj ve Vracké oblasti v Bulharsku. Více informací zjistíte na webových stránkách www.npp-nb.bg.

Přečtěte si původní verzi této tiskové zprávy na webové stránce businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20210217005146/en/

Kontaktní informace

Diane Hughes, viceprezidentka pro marketing a komunikaci ve firmě NuScale Power