Nový rychlý test pro všechny žáky a učitele

Aby bylo možné bezpečně navštěvovat školu navzdory koronavirové pandemii, vyvinula nyní německá společnost nal von minden zabývající se zdravotnickou technikou nový rychlý test: Antigenní test "dedicio(R) COVID-19 Ag plus" se snadno používá a přináší spolehlivý výsledek během pouhých 15 minut. Tento nový rychlý test je již k dispozici v Česku.

"Nový rychlý test je koncipován jako snadno pochopitelný a snadno použitelný jednotlivý test," říká Roland Meissner, jednatel společnosti nal von minden GmbH z německého Moers. Meissner: "Pokud bude každý žák a každý učitel pravidelně provádět rychlý test, bylo by možné chodit do školy bezpečně." Také by to pomohlo dále potlačit koronavirovou pandemii, neboť osoby infikované koronavirem by byly identifikovány rychleji a ostatní by byli lépe chráněni.

Speciální na antigenním testu "dedicio(R) COVID-19 Ag plus" je: výtěr lze odebrat ze spodní části nosu. "To je mnohem příjemnější než výtěr hlouboko do nosohltanu nebo hltanu, jak je nutné u dosavadních rychlých testů. Navíc si každý žák sám může snadno takový výtěr ze spodní části nosu odebrat," říká Meissner.

Další inovace: Pufrový roztok, který je nutný pro provedení testu, je předem rozdělen do dávek. Dosud byl v lahvičce, která se pak rozdělila na 20 testů. Meissner: "Pro žáky je mnohem jednodušší, pokud již mají přesné množství pufrového roztoku potřebného pro rychlý test připravené v malém sterilním balení."

Žákovi pak stačí pouze smíchat vzorek s pufrovým roztokem a nanést několik kapek na přiloženou testovací kazetu. Výsledek lze odečíst po 15 minutách.

Meissner doporučuje, aby byl test rozdělen všem žákům ve třídě a poté proveden pod vedením učitele. Společně se třída může předem podívat na vysvětlující video od společnosti nal von minden GmbH:

anglická verze: https://www.youtube.com/watch?v=c_Ri8BwQdzA&t=10s

Doposud mohly být rychlé testy prováděny pouze zdravotnickým personálem a byly tomu též přizpůsobeny.

Antigenní test dedicio(R) COVID-19 Ag plus má specificitu 99,99 procent a citlivost 97,09 procent. Meissner: "Výkonnostní charakteristiky nového testu jsou vynikající, a proto je test mimořádně bezpečný." Pozitivní výsledky musí být přesto podle německého zákona o ochraně před infekcemi potvrzeny pomocí testu PCR (laboratorní test).

Nový rychlý test je vhodný i pro další oblasti: například pro univerzity, aby mohli studenti bezpečně navštěvovat prezenční výuku. I ve firmách by mohli test snadno provádět všichni zaměstnanci. Meissner: "Nový rychlý test je také ideální pro testování v lékárnách."

Press contact:

Hellwig PR

Gabriele Hellwig

Garstedter Weg 268

22455 Hamburg

Tel.: +49 /40 / 38 66 24 80

E-Mail: info@hellwig-pr.de

Internet: www.hellwig-pr.de

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

PROTEXT

Klíčová slova Německo-koronavirus-školy-firmy-nal von minden