Vertex je světovou jedničkou v léčbě cystické fibrózy

Vertex Pharmaceuticals/CZ-00-2000002

Vertex Pharmaceuticals je globální biotechnologická společnost investující do vědeckých inovací s cílem vyvíjet transformativní léky pro pacienty s vážným onemocněním. Společnost stojí za vývojem několika schválených léčivých přípravků, které se zaměřují na chybný CFTR protein - základní příčinu cystické fibrózy (CF). V této oblasti provádí také několik klinických a výzkumných studií.

Cystická fibróza je vzácné, život zkracující dědičně podmíněné onemocnění způsobené mutací genu CFTR. Ten řídí činnost takzvaného chloridového kanálku v membráně buněk. Onemocnění zasahuje dýchací a trávící ústrojí, ale i některé další orgány. Výrazným projevem jsou opakované infekce dýchacích cest. Celosvětově nemocí trpí asi 75 000 lidí.

Vertex od základu změnil způsob léčby cystické fibrózy

Do roku 2012 se léčba CF soustřeďovala pouze na příznaky. Společnost Vertex dokázala něco, co se dříve považovalo za nemožné: objevila a vyvinula přípravky založené na malých molekulách, které cílí na chybný CFTR protein - základní příčinu CF. Přestože CF stále není plně vyléčitelná, Vertex zásadně změnil způsob, jakým je léčena.

Dnes se přípravky společnosti Vertex indikují k léčbě většiny pacientů trpících CF. Společnost Vertex dělá vše, co je v jejích silách, aby umožnila českým pacientům široký přístup k inovativním terapiím. Vertex pomáhá zlepšovat kvalitu života lidí s CF a je v této úloze nenahraditelný. Dlouhodobou vizí společnosti je proto zajistit efektivní léčbu všem způsobilým pacientům s tímto onemocněním po celém světě.

Věda udává směr

Vertex vyniká v biotechnologiích. Tři z pěti zaměstnanců společnosti se věnují výzkumu a vývoji. Za posledních pět let Vertex investoval přes 70 % svých provozních výdajů do vývoje nových léků. To je mnohem více než průměr předních farmaceutických a biologických firem v tomto odvětví, který v současné době činí přibližně 20 %.

Silný vědecký a výzkumný profil společnost charakterizuje. Vertex je jednou z pouhých pěti společností, které samy objevily a vyvinuly 4 nebo více léčivých přípravků. Díky tomu, že Vertex nadprůměrně investuje do vědeckého výzkumu a nebojí se přijímat vyplývající rizika, může bojovat proti příčinám vážných a život ohrožujících nemocí, a pomáhat tak tisícům pacientů po celém světě.

Kontakt:

Eva Kubů