Podruhé přes miliardu. Český prodejce čoček Alensa v roce 2019 dosáhl obratu 1,4 miliardy

Jaromír a Simona Kijonkovi

Centrála společnosti Alensa, Praha, Balabenka Sklad čoček v Jindřichově Hradci

Společnosti Alensa, on-line prodejci kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí, vzrostl v roce 2019 její čistý obrat o více než 20 % na 1,405 miliardy korun. Podruhé v řadě tak překonala hranici jedné miliardy, v roce 2018 dosáhla čistého obratu 1,164 miliard korun. Vyplývá to z auditované výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.

Společně s obratem se Alense zvedl i výsledek hospodaření před zdaněním (EBITDA) z 51,40 milionu v roce 2018 na 58,11 milionu v roce 2019. "Loňský rok s pětinovým růstem považujeme za velice úspěšný. Přikládáme ho třem hlavním aspektům, mezi které patří úspěšná expanze v předchozích letech, spolu s otevření nových trhů Ruska a Švýcarska, navýšení skladových ploch i zásob, a hlavně rozšíření sortimentu o dioptrické brýle a jejich snadný nákup pomocí virtuálního zrcadla," uvádí Jaromír Kijonka spolumajitel a zakladatel společnosti Alensa.

I v roce 2020 společnost očekává navýšení obratu v řádu desítek procent. "Spotřebitelé si zvykli na pohodlí nákupu z domova, kdy jim například kontaktní čočky lze doručit do druhého dne od objednání, v případě dioptrických brýlích, včetně zbroušených skel se pak jedná o časové rozmezí jednoho týdne. V letošním roce očekáváme růst okolo 30 %," odhaduje Kijonka za společnost Alensa. O narůstající trendu svědčí i výsledky letošního tzv. "Cyber Monday", kdy společnost uvádí překonání hranice 10.000 odbavených zásilek a tržbu 10 milionů za jeden den.

O společnosti Alensa

Společnost Alensa provozuje přes 40 e-shopů s kontaktními čočkami, dioptrickými a slunečními brýlemi ve všech 26 zemích Evropské unie, Velké Británii, Norsku, Švýcarsku na Ukrajině a v Rusku. V současné době patří ve většině zemi, kde působí, mezi tři největší on-line prodejce kontaktních čoček. V České republice provozuje například e-shop Alensa.cz a má téměř půl milionu zákazníků, po celé Evropě pak okolo pět milionů. Prodává pouze originální kontaktní čočky a brýle dodávané autorizovanými a známými distributory. Aktuálně nabízí on-line více než 4 000 brýlových obrub a drží skladem 99 % kombinací kontaktních čoček. Majiteli společnosti jsou Radek Hejl a JSK Investments s. r. o., manželů Jaromíra a Simony Kijonkových, kteří jsou zároveň spolumajiteli technologicko-logistické společnosti Zásilkovna.

Zajímavosti o společnosti Alensa

- Na skladech společnosti Alensa je přes jeden milion balení kontaktních čoček, a přes 750 tisíc produktů jako jsou oční kapky, roztoky apod.

- Měsíčně odejde až 150 tisíc zásilek.

- Společnost Alensa působí celkem na čtyři tisíce metrech čtverečních skladových a kancelářských ploch.

- Kontaktní čočky Alensa doručuje do čtyřech desítek zemí, nejzajímavější destinací doručení byla např. oblast kosmodromu Bajkonur.

Kontakt pro média:

Alensa s.r.o.