Austerlitz 2020 skončil - pozvání na Austerlitz 2021 - rekonstrukce bitvy u Slavkova

Děkujeme všem, kdo se letos obrnili trpělivostí a při respektu vůči vládním nařízením, a bez ohledu na to, co si o kterém kdo myslíme, přispěli během velmi omezeného programu převážně individuální účastí, ať již osobní, zprostředkovanou sociálními sítěmi, nebo niternou, ke vzpomenutí 215. výročí bitvy u Slavkova.

Nebylo možné připravit akci pro více než šest osob a nesnažit se přitom platná nařízení nedůstojným způsobem obcházet. Procházíme složitým obdobím a čekají nás patrně ještě velmi nejisté časy. S upřímnou nadějí, že se celosvětový problém podaří v dohledné době řešit prostředky, které nadále nebudou v takové míře omezovat naše životy, přejeme Vám všem klidný advent, krásné Vánoce a všem lidem dobré vůle vše dobré v novém a doufejme lepším roce 2021.

Děkujeme Jihomoravskému kraji, agentuře CzechTourism i ostatním partnerům a dlouholetým podporovatelům akcí Austerlitz, i těm, jejichž pomoci jsme letos nemohli využít (Explosia a.s., Cairo CZ); členům klubů vojenské historie z celé Evropy. Obcím Tvarožná, Prace, Pozořice, Kučerov, také Únanov na Znojemsku, a tvaroženským a pozořickým sokolům.

Austerlitz 2021, 216. výročí bitvy u Slavkova, proběhne ve dnech 1.-5. prosince 2021.

Předpokládáme účast odpovídající letošnímu plánu, tedy přibližně 1500 účastníků z 15 zemí světa, 100 koní, 20 děl, a úplný program zahrnující vzpomínkovou akci v Kučerově (1. prosince), ohně na Žuráni (3. prosince), rekonstrukci bitvy u Slavkova, tradičně na bojišti pod Santonem u Tvarožné (4. prosince) a pietní akt na Mohyle míru u Prace (5. prosince). Na rok 2021 jsou převáděny letošní plány již na jaře a v dalším průběhu roku zrušených akcí (Ligny a Waterloo v Belgii, Marengo v Itálii a další), současně s tím přichází na řadu významné 215. výročí bitvy u Jeny (v říjnu), ale také, a asi především, 200. výročí Napoleonova úmrtí (5. května 1821), které bude připomenuto sérií vzpomínkových akcí v Paříži (mj. v září v Rueil-Malmaison již 4. Jubilé Impérial). Austerlitz 2021 bude tedy nejen náhradou za letošní redukovaný ročník, ale také epilogem dalšího z hlediska připomínání napoleonských dějin Evropy velmi významného a atraktivního roku.

Ať žije císař dle vaší osobní volby, a především zájem o společné dějiny

#skvěléČesko

#VisitCzechRepublic

Kontakt: Miroslav Jandora, mjandora@austerlitz.org , +420 602500870