Vítězem Mezinárodní ekonomické olympiády se stal český student Otakar Kořínek z Gymnázia Nový PORG

Otakar Kořínek

V mezinárodním finále Ekonomické olympiády se v letošním roce utkali studenti středních škol z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Každou zemi zastupovalo pět studentů, kteří za sebou měli již úspěšně zvládnutá národní kola. Titul nejlepšího mladého ekonoma Visegrádské čtyřky si odnesl Otakar Kořínek z pražského Gymnázia Nový PORG.

„Ekonomie patří mezi mé největší záliby, je to můj nejoblíbenější předmět. Vítězství v Mezinárodní ekonomické olympiádě pro mě proto znamená opravdu hodně. Finále bylo složité, zejména při ústní části jsem byl velmi nervózní. Při přípravě na finále jsem se zaměřil na doporučenou literaturu a velmi mi pomohlo sledovat ekonomické dění ve světě,“ řekl Kořínek, který je i zakládajícím členem ekonomického spolku ECONET sdružujícího studenty se zájmem o ekonomii a finance.

Druhou příčku v Mezinárodní ekonomické olympiádě obsadil Jakub Laszkowski z Polska, na třetím místě se umístil rovněž polský finalista Mateusz Gil. Do nejlepší desítky se dostali i další dva čeští zástupci. Tomáš Burian z pražského Gymnázia Litoměřická obsadil sedmé místo a Viktor Fukala z Gymnázia Jana Keplera v Praze místo desáté. Další český reprezentant Tomáš Kadlec se umístil na místě dvanáctém.

Letošní finálové klání, jehož patronem se stal laureát Nobelovy ceny a profesor ekonomie a businessu na New York University Thomas J. Sargent, se vzhledem k aktuální situaci uskutečnilo online. Soutěžící nejprve prošli písemným testem, v následující ústní části prokazovali své znalosti před komisí složené z významných osobností ekonomie.

Součástí finále byla online konference na téma „Obnova Visegrádské čtyřky z ekonomického šoku“. Zájemce konferencí provedl Mojmír Hampl, člen správní rady INEV a bývalý člen bankovní rady České národní banky. Do diskuze se zapojili také členové komise mezinárodního finále Ekonomické olympiády.

Organizátorem Mezinárodní ekonomické olympiády je Institut ekonomického vzdělávání (INEV). Na letošním finále se organizačně podílela také Maďarská ekonomická asociace ve spolupráci s Mezinárodním visegrádským fondem. "Ekonomická olympiáda je největší soutěží svého druhu. Velmi mě těší, že se ji daří rozšiřovat do dalších zemí, nově například do Řecka nebo Číny. Vzniká tak platforma pro mezinárodní spolupráci na poli ekonomického a finančního vzdělávání středoškolských studentů, jejímž cílem je zvýšit povědomí o těchto tématech u mladých lidí," sdělila Martina Bacíková, zakladatelka a ředitelka INEV.

Výsledné pořadí finalistů

1,Otakar KořínekČeská republika
2.Jakub LaszkowskiPolsko
3.Mateusz GilPolsko
4.Martin Albert GbúrSlovensko
5.Samuel MihalčíkSlovensko
6.Maksymilian MuchaPolsko
7.Tomáš BurianČeská republika
8.Emese MezeiMaďarsko
9.Piotr KaczynskiPolsko
10.Viktor FukalaČeská republika

Složení odborné komise

● Claude Diebolt (předseda komise), člen správní rady French Economic Association

● Svatopluk Kapounek, prezident České společnosti ekonomické a docent na Mendelově univerzitě v Brně

● Martin Šuster, prezident Slovenské ekonomické společnosti a ředitel odboru výzkumu Národní banky Slovenska

● Bogusław Fiedor, viceprezident Polské společnosti ekonomické a profesor na Ekonomické univerzitě ve Vratislavi

● Gyula Pleschinger, prezident Maďarské ekonomické asociace a člen bankovní rady Maďarské národní banky.

O Ekonomické olympiádě

Ekonomická olympiáda je největší celostátní soutěží ve znalostech z ekonomie a financí pro středoškoláky v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a nově také v Řecku a Číně. Cílem tohoto unikátního projektu je atraktivní formou zvyšovat povědomí a znalosti studentů středních škol o ekonomii a financích a podporovat nadějné budoucí ekonomy. Ekonomickou olympiádu od roku 2016 pořádá a odborně garantuje nezisková organizace Institut ekonomického vzdělávání z. ú. (INEV), která vytváří zázemí pro studium a výuku ekonomie a financí na středních školách, a tak přispívá ke zvýšení celkové ekonomické a finanční gramotnosti ve společnosti.

Kontakty pro média:

Martina Bacíková