Jedinečný koncert: zazní skladby z českých muzeí a archivů

Koncert 25.11.2020 s názvem "Rozeznělé rukopisy" oživí tvorbu českých hudebních skladatelů a básníků 18. a 19. století, která zapadla na archivní dno, kde zůstala po staletí neslyšená. Nejde přitom o žádná "béčka". Naopak. Jejich životní dílo patří do kánonu české hudby a literatury. Také samotný fakt nalezených opisů svědčí o určité dobové popularitě, a je proto spíše dílem náhody, že právě tyto skladby upadly v zapomnění.

Nejstarší hudbou, která na koncertě zazní, jsou dvě smyčcová tria Jana Křtitele Vaňhala (1739-1813). Rukopisy těchto trií, která jsou součástí šestidílného souboru "Aria I-VI", se sice dochovaly v několika opisech, není však známo, že by byly dosud vydány tiskem, a tak své místo tria nenašla ani v koncertních programech. Nyní tedy poprvé uslyšíme trio I a VI v podání houslistů Matouše a Jana Pěruškových a violoncellistky Kristiny Vocetkové.

Ve druhé části programu se přeneseme do druhé poloviny 19. století a v podání sopranistek Anežky Hergeselové, Viktorie Dugranpere, altistek Moniky Jägerové, Michaely Králové a klavíristy Jana Duška vyslechneme vokální tvorbu tří skladatelů. Zazní čtyřzpěv pro ženské hlasy “Srdéčko” Aloise Strébla (1837-1906), jako jediná z uváděných tato skladba vyšla již roku 1910 tiskem. Dále se v netradiční roli, a totiž jako skladatel, představí básník Karel Jaromír Erben (1811-1870), z jehož tvorby zazní zhudebnění jeho vlastní básně "Horal Čech" pro zpěv a klavír. Převažovat bude vokální tvorba Antonína Vojtěcha Horáka (1875-1910), hudebního pedagoga, skladatele a dirigenta. Horák byl žákem Ondřeje Horníka a Zdeňka Fibicha a ve své tvorbě se zaměřoval na zhudebnění vrcholných děl soudobé literatury. Proslavil se především dvěma operami "Na večer Bílé soboty" (1898) a "Babička" (1900) uvedenými v Národním divadle. Nyní si připomeneme jeho písňovou tvorbu: díky rukopisům nalezeným v archivu muzea v Kolíně se ve skladbách "Dceřina kletba", "Devatero písní", "Jepice" a "Mysliveček" rozezní básně Karla Jaromíra Erbena, Jaroslava Vrchlického a Josefa Václava Sládka.

Hudba zde ale není od toho, aby ležela roztříděná do kuliček na notovém papíře, a je proto dobře, že se podařilo projekt dotáhnout do konečné fáze, kdy můžeme oživit kus zapadlé historie a vyslechnout si staronové hudební kusy.

Koncert se odehraje ve středu 25.11.2020 od 19:30 hodin prostřednictvím živého vysílání on-line zde. Aktuální informace můžete také sledovat ve facebookové události Rozeznělé rukopisy - koncert.

Kontakt:

Michael Šolín