Upínací systémy Renishaw zpřesňují a urychlují průmyslová měření

Upínače pro optické systémy Renishaw

Software FixtureBuilder pro modelování upínacích systémů Renishaw Plexisklové upínací desky Renishaw jsou opatřeny zapuštěnými ocelovými kolíky, které přesně dosedají na magnety soupravy QuickLoad™ corner

Měření průmyslových komponent představuje náročný úkol. O výsledku rozhoduje nejen kvalita měřicího přístroje, ale i způsob upevnění měřeného dílce. V praxi se lze stále setkat s fixováním součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami. Tyto praktiky nahrazují moderní upínací systémy.

Pro řadu techniků představuje upevnění měřeného výrobku zdlouhavý a nepříjemný úkon. Upevnit díl tak, aby se nehýbal a bylo možné změřit všechny jeho prvky, je náročné a vyžaduje značné odborné znalosti. Výzvou je i zajištění identických podmínek pro opakovaná měření složitě tvarovaných dílů.

Společnost Renishaw proto vyvinula speciální upínací stavebnice a software FixtureBuilder, který umožňuje celý proces měření dopředu namodelovat ve 3D.

"Prostřednictvím softwaru FixtureBuilder s upínací stavebnicí lze snadno a rychle změřit jakýkoli dílec. Zásadně se tím urychluje příprava měření, proces měření se zpřesňuje a hlavně zjednodušuje. Z nepříjemného úkonu se stává snadno proveditelná úloha. To je značná konkurenční výhoda při přechodu na elektromobilitu, kdy rostou nároky na flexibilitu výrobních strojů a výrobních postupů," říká Josef Sláma, ředitel tuzemské pobočky společnosti Renishaw.

Namodelujte si, jak součástku upnete

V softwaru FixtureBuilder mohou uživatelé ve 3D namodelovat měření jakékoli součástky. Jednoduše se do softwaru importuje CAD model kontrolovaného dílu a následně se vytvoří upínací systém přesně podle měřeného dílu. Celá sestava i s měřeným dílem se následně exportuje do metrologického softwaru, který provede měření dílce v upínacím systému Renishaw.

V nejnovější verzi softwaru FixtureBuilder 8.0 lze modelovat upínací systémy využívající inovativní manipulační systém Renishaw QuickLoad™. Do nové verze byly přidány také metrologické stoly, upínací systémy M12, upínací systémy ¼-20 a mnoho dalších nových upínacích komponent.

"Uživatelé tak mají v knihovně komponent přístup k ještě bohatší nabídce upínacích elementů. Vylepšený engine softwaru navíc zprostředkovává pohyb stroje a detekci kolizí v reálném čase s vyšší přesností. Výsledkem je mnohem rychlejší konfigurace upínacího systému," dodává Josef Sláma.

Upínací lišty nahrazují kobercové pásky a žvýkačky

Renishaw nabízí také upínací stavebnice pro optické systémy. Průhledné upínací desky vyrobené z plexiskla umožňují precizně nasvítit dílce pro měření optickými a multisenzorovými systémy. Upínací desky se pomocí rychloupínacích magnetů a polohovacích kolíků fixují do speciálních lišt. Při měření lze vyměňovat upnuté sestavy doslova ve vteřinách. Lze tak snadno upevnit a následně změřit jakoukoli součástku.

"Tak lze zásadně zvýšit výrobní kapacitu, opakovatelnost a přesnost kontrolního procesu. Je to zásadní rozdíl oproti fixování součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami, což jsou sice primitivní, ale funkční praktiky, které se v praxi stále často vyskytují," dodává Josef Sláma.

Společnost Renishaw nabízí dva typy upínacích stavebnic pro optické systémy vhodné pro měřicí stroje s optickým nebo multisenzorovým vybavením: systém QuickLoad™ corner (QLC) nebo soupravu Interchangeable vision fixture (IVF). Volba správného typu se odvíjí od typu měřicího přístroje.

Kontakt:

Mediakom