Upínací systémy Renishaw zpřesňují a urychlují průmyslová měření

Upínače pro optické systémy Renishaw

Plexisklové upínací desky Renishaw jsou opatřeny zapuštěnými ocelovými kolíky, které přesně dosedají na magnety soupravy QuickLoad™ corner Software FixtureBuilder pro modelování upínacích systémů Renishaw

Měření průmyslových komponent představuje náročný úkol. O výsledku rozhoduje nejen kvalita měřicího přístroje, ale i způsob upevnění měřeného dílce. V praxi se lze stále setkat s fixováním součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami. Tyto praktiky nahrazují moderní upínací systémy.

Pro řadu techniků představuje upevnění měřeného výrobku zdlouhavý a nepříjemný úkon. Upevnit díl tak, aby se nehýbal a bylo možné změřit všechny jeho prvky, je náročné a vyžaduje značné odborné znalosti. Výzvou je i zajištění identických podmínek pro opakovaná měření složitě tvarovaných dílů.

Společnost Renishaw proto vyvinula speciální upínací stavebnice a software FixtureBuilder, který umožňuje celý proces měření dopředu namodelovat ve 3D.

"Prostřednictvím softwaru FixtureBuilder s upínací stavebnicí lze snadno a rychle změřit jakýkoli dílec. Zásadně se tím urychluje příprava měření, proces měření se zpřesňuje a hlavně zjednodušuje. Z nepříjemného úkonu se stává snadno proveditelná úloha. To je značná konkurenční výhoda při přechodu na elektromobilitu, kdy rostou nároky na flexibilitu výrobních strojů a výrobních postupů," říká Josef Sláma, ředitel tuzemské pobočky společnosti Renishaw.

Namodelujte si, jak součástku upnete

V softwaru FixtureBuilder mohou uživatelé ve 3D namodelovat měření jakékoli součástky. Jednoduše se do softwaru importuje CAD model kontrolovaného dílu a následně se vytvoří upínací systém přesně podle měřeného dílu. Celá sestava i s měřeným dílem se následně exportuje do metrologického softwaru, který provede měření dílce v upínacím systému Renishaw.

V nejnovější verzi softwaru FixtureBuilder 8.0 lze modelovat upínací systémy využívající inovativní manipulační systém Renishaw QuickLoad™. Do nové verze byly přidány také metrologické stoly, upínací systémy M12, upínací systémy ¼-20 a mnoho dalších nových upínacích komponent.

"Uživatelé tak mají v knihovně komponent přístup k ještě bohatší nabídce upínacích elementů. Vylepšený engine softwaru navíc zprostředkovává pohyb stroje a detekci kolizí v reálném čase s vyšší přesností. Výsledkem je mnohem rychlejší konfigurace upínacího systému," dodává Josef Sláma.

Upínací lišty nahrazují kobercové pásky a žvýkačky

Renishaw nabízí také upínací stavebnice pro optické systémy. Průhledné upínací desky vyrobené z plexiskla umožňují precizně nasvítit dílce pro měření optickými a multisenzorovými systémy. Upínací desky se pomocí rychloupínacích magnetů a polohovacích kolíků fixují do speciálních lišt. Při měření lze vyměňovat upnuté sestavy doslova ve vteřinách. Lze tak snadno upevnit a následně změřit jakoukoli součástku.

"Tak lze zásadně zvýšit výrobní kapacitu, opakovatelnost a přesnost kontrolního procesu. Je to zásadní rozdíl oproti fixování součástek kobercovou páskou či různými lepicími hmotami, což jsou sice primitivní, ale funkční praktiky, které se v praxi stále často vyskytují," dodává Josef Sláma.

Společnost Renishaw nabízí dva typy upínacích stavebnic pro optické systémy vhodné pro měřicí stroje s optickým nebo multisenzorovým vybavením: systém QuickLoad™ corner (QLC) nebo soupravu Interchangeable vision fixture (IVF). Volba správného typu se odvíjí od typu měřicího přístroje.

Kontakt:

Mediakom