Porovnání poplatků a nákladů na obchodování akcií

XTB zavedlo od října 2020 obchodování s fyzickými akciemi a ETF bez transakčních poplatků (komisí), a to při měsíčním obratu do 100 000 EUR. Aby si mohl každý dobře představit, jak bezkomisní obchodování akcií u XTB probíhá, podívejme se na konkrétní příklad nákupu akcií u XTB a u konkurence - konkrétně u eToro.

Poplatková struktura XTB

Příklad nákupu 2 ks akcií společnosti Apple za zhruba 5 400 Kč. Kolik Vás bude tato transakce stát u XTB?

Poplatek za nákup akcií se skládá z několika částí. Prvním poplatkem je komise, která je v našem případě 0 Kč za nákup i prodej. Druhým poplatkem je spread, který je momentálně 2 centy (cca 0,54 Kč) na akcii a je čistě tržní záležitost (XTB do něj nezasahuje). Celkem tedy 1,08 Kč, jelikož kupujeme 2 akcie. Předpokládejme, že nakupovat akcie bude běžný investor z České republiky, který nakupuje z korunového investičního účtu. Jestliže nakupuje americké akcie, bude platit tzv. konverzní poplatek ve výši 0,5 % z hodnoty investice. Tento poplatek se platí na začátku a na konci.

Hodnota nákupu 5 400,00 Kč

Komisní poplatek 0 Kč

Spread 1,08 Kč

Náklad 0,50 % na konverzi 27,00 Kč

Celkové náklady 28,08 Kč

Pokud by takto investor nakupoval akcie každý měsíc, ročně by zaplatil na poplatcích cca 336,96 Kč.

Poplatková struktura eToro

U této společnosti (stejně jako u XTB) investor neplatí žádnou vstupní ani výstupní komisi. Webová stránka brokera uvádí, že konverzní poplatek je ve výši 50 pipů a ve výši 150 pipů u vkladů prostřednictvím například PayPalu či platebních karet a je realizován vždy, když je na účtu zaznamenán pohyb v jiné měně než v USD. Počítejme tedy, že si investor pošle peníze prostřednictvím banky a bude mu účtován konverzní poplatek ve výši 50 pipů, což představuje přibližně 0,45 % z částky. Spready jsou při akciích přibližně 10x vyšší, než na samotné burze, a tedy i prostřednictvím XTB. Investor tedy při nákupu zaplatí:

Hodnota nákupu 5 400,00 Kč

Komisní poplatek 0 Kč

Spread 10,80 Kč

Náklad na 0,45 % na konverzi 24,30 Kč

Celkové náklady 35,10 Kč

Pokud by investor nakupoval akcie každý měsíc, ročně by zaplatil na poplatcích 421,80 Kč.

2 ks akcií Apple
XTB eToro

Komise 0 Kč 0 Kč

Spread 1,08 Kč 10,80 Kč

Konverze 27,00 Kč 24,30 Kč

Celkem 28,08 Kč 35,10 Kč

Poplatek jako % z hodnoty 0,46 % 0,65 %

Měsíční úspora 7,02 Kč 0

Roční úspora 84,24 Kč 0

Podobné rozdíly se týkají i evropských akcí, kde jsou rozdíly v poplatcích ještě výraznější. Uveďme si příklad nákupu 3 ks akcií BMW v hodnotě přibližně 5 100 Kč.

3 ks akcií BMW
XTB eToro

Komise 0 Kč 0 Kč

Spread 3,00 Kč 30,00 Kč