Nezapomínejme na komerční vzdělávání. Zapomněli bychom na budoucnost!

Vážený pane ministře,

dopad nynějších vládních opatření na soukromé vzdělávání je drtivý. V nejasné situaci zájemci o kurzy odkládají nebo ruší své přihlášky. Neprozíravé vnímání vzdělávání dospělých jako volnočasové aktivity již způsobilo značné škody. Zařazení vzdělávání po bok kongresů v rámci zakázaných aktivit dle Usnesení vlády č. 996 o přijetí krizového opatření vede k přerušování vzdělávacích programů ve státním i korporátním sektoru. Uzavírání škol se dotýká též vzdělávacích institucí, které fungují obdobně jako školy, byť nejsou zařazené ve školském rejstříku. Online výuka je přitom akceptovatelná jen pro zlomek dospělých studentů, přežití poskytovatelů vzdělávání nezajistí.

Naše situace je zcela srovnatelná s nejvíce postiženými sektory ekonomiky, jako jsou cestovní kanceláře nebo provozovatelé kulturních a sportovních akcí.

Přesto stát soukromé vzdělávání zmiňuje jen v souvislosti s restrikcemi. Považujeme tento postup nejen za chybný, ale přímo i za nebezpečný. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje uvolnění pomoci pro provozovatele zájezdové autobusové dopravy, pro veletrhy, provozovatele bazénů, fitness center a kin. Stát zavírá státní školy, kterým ale nadále přispívá na provoz. O soukromých vzdělávacích společnostech ovšem nepadlo ani slovo.

Nezpochybňujeme nárok dotčených sektorů ekonomiky na odškodnění. Škody se ale týkají i soukromého vzdělávání. Vzdělávací instituce, které nejsou součástí školského systému, zajišťují vzdělávání pro stovky tisíc lidí a jejich práce je pro konkurenceschopnost naší ekonomiky zcela zásadní. Vždyť podle průzkumu Manpower Group, který porovnává atraktivitu trhu práce 75 zemí pro investory, je nízká jazyková vybavenost Čechů v mezinárodním srovnání hlavním problémem konkurenceschopnosti našich lidských zdrojů. A to se týká jen jazykového vzdělávání, jehož poskytovatele reprezentujeme. Oblast soukromého mimoškolního vzdělávání je však širší.

Žádáme proto o zařazení soukromých poskytovatelů mimoškolního vzdělávání mezi sektory ekonomiky, které jsou nynějšími opatřeními existenčně ohrožené a budou mít nárok na státní pomoc. Žádáme též o reaktivaci programu "pětadvacítka", který se týká velkého množství lektorů vzdělávání dospělých.

Možná jsme dosud nedokázali své zájmy hájit tak hlasitě, jako třeba cestovní kanceláře, nebo lázně. Naše obraty jsou také menší, o to je pomoc nám méně nákladná. Smysl naší práce je ale v něčem jiném. Pro ekonomiku jsme velmi důležití. Epidemie jednou skončí. Pokud v té chvíli ale nebudou k dispozici poskytovatelé vzdělávání, kteří by rychle obnovili činnost, nepřímé ekonomické důsledky poneseme ještě dlouho po zotavení hospodářství ve ztrátě budoucího růstu a budoucích příležitostí.

Nezapomínejme proto na komerční vzdělávání. Zapomněli bychom na budoucnost!

V Praze, dne 13. října 2020

Kontakt: Marcela Hergesselová, předsedkyně AJŠ, marcela.hergesselova@asociacejs.cz

Klíčová slova ČR-školy-koronavirus-vláda-jazykové-Asociace jazykových škol

Věda, vzdělávání a školství