Kvůli kyanidu v řece Bečvě padlo další trestní oznámení!

Na Okresním státním zastupitelství v Přerově dnes dopoledne podal Jiří Kudláček, starosta města Hranice na Moravě, další trestní oznámení ve věci otravy řeky Bečvy kyanidem, nyní pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

Jiří Kudláček k tomu uvádí: "Hned v počátku nás šokovalo vyjádření pracovníků podniku DEZA, že se jich tento stav netýká. Lidem se začala podsouvat dezinformace, že kontaminace jde od Choryně. V této fázi jsem jako starosta Hranic podal na Státní zastupitelství Přerov první trestní oznámení na neznámého pachatele. Věřím a doufám, že Policie ČR viníka nakonec dohledá. Odpovědnost za přímý zásah však převzala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Den po zjištění původu otravy jsem očekával, že budeme, jako samospráva oblasti, informováni o chemické látce, kterou byla řeka Bečva zničena. Nestalo se tak."

Po čtyřech dnech, kdy přímo v řece pracovala řada dobrovolníků, rybářů i různých ekologických ochranářů, se na ČT 24 s hrůzou dozvěděli, že všichni pracovali 4 až 5 dní bez ochranných pomůcek, ničím nezabezpečeni a nijak neochráněni v prudce jedovatém kyanidu. Jiří Kudláček k této situaci říká: "Setkávám se s armádními chemiky, takže vím, jak se testuje voda pro rybníkáře ve Vodňanech a také vím, že student prvního ročníku na VŠCHT Praha provádí rozbory tekutin několik minut maximálně v několika hodinách. Jako starosta jsem v poslední době znechucen chováním státních orgánů k orgánům samospráv. Ze všech těchto důvodů podávám v úterý 29. září trestní oznámení na postup České inspekce životního prostředí. Tato organizace svojí neochotou konat, nedbalostí a laxním přístupem mohla zavinit tragédii mnohem větší. Při kontaktu s kyanidem mohli umírat lidé."

Jaká opatření byla podniknuta po tak dlouhé době, kdy byli zasahující rybáři a dobrovolníci vystaveni otrávené vodě, Jiří Kudláček komentuje takto: „Okamžitě po zjištění, že jde o kyanid, jsem kontaktoval odborná zdravotnická pracoviště, která situaci posoudila a konstatovala, že k přímé otravě by docházelo okamžitě. A že po několika dnech je zmíněné rizikové pracovníky potřeba už jen překontrolovat a provést u nich odběry krve. Možné dlouhodobé následky případné otravy ale nelze vyloučit a nejsou prozatím známy. Jedním z dobrovolníků, kteří pomáhali při likvidaci následků v kyanidem otrávené vodě, byl i můj čtrnáctiletý syn Kristian. I ten se připojil k mému trestnímu oznámení.“

Jiří Kudláček, starosta města Hranice

Kontakt:

Mgr. Jiří Bílek

ředitel hlavní kanceláře ODA

bilek@oda.cz, www.oda.cz

Klíčová slova ČR-strany-ekologie-chov-neštěstí-ryby-ODA

Olomoucký (ol)

Zemědělství, životní prostředí
Politika, veřejná správa a soudy