V Česku bezhotovostní platby převládají nad výběry hotovosti

Domácí držitelé platebních karet uskutečnili v uplynulém roce více než 1,3 mld transakcí platebními kartami v objemu více než 844 mld Kč

Sdružení pro bankovní karty (SBK) vydává statistiky z oblasti platebních karet za rok 2019 na domácím trhu. Loňský rok byl v mnohých ukazatelích rekordní. Poprvé v historii platebních karet v Česku byl objem finančních prostředků bezhotovostních plateb provedených kartami vyšší než objem výběrů hotovosti z bankomatů. Počet transakcí provedený platebními kartami je již několik let vyšší než počet výběrů hotovosti z bankomatů.

"Prostředí platebních karet na domácím trhu bylo v roce 2019 charakterizované poměrně silnou dynamikou, podpořenou novými technologiemi a ekonomickým růstem ve společnosti. Nové technologie v oblasti platebních karet posouvají uživatelský komfort na straně klientů, i na straně obchodníků, kteří karty, popř. mobilní zařízení akceptují," říká Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty.

Investice bank a technologických společností do kartového, resp. technologického prostředí vytvářejí předpoklady pro další transakční růst a rozvoj akceptační infrastruktury, např. v segmentu SME, v internetovém prostředí, ve veřejné dopravě, státní správě, školství, kultuře a dalších oblastech.

Česká republika je liberálním vyspělým trhem, který umožňuje využívání platebních prostředků různým segmentům podle jejich potřeb. Pro držitele karet, kteří upřednostňují výběry hotovosti z bankomatů či v rámci služby cashback, existuje infrastruktura míst, která se i nadále rozšiřuje (bankomaty i obchodníci se službou cashback). Vedle toho umožňuje bezkontaktní technologie další širší a četnější používání bezhotovostních platebních nástrojů přímo v kamenných či internetových obchodních místech.

Hlavní ukazatele

Počet platebních terminálů 229.582 (199.257 v roce 2018)

Počet platebních terminálů pro bezkontaktní platby 213.950 (186.645 v roce 2018)

Počet e-shopů akceptující platební karty 11.341 (9.432 v roce 2018)

Počet bankomatů 5.644 (5.461 v roce 2018)

Počet vydaných platebních karet 12.7 mil (11.8 mil v roce 2018)

Počet vydaných bezkontaktních platebních karet 12.1 mil (11.1 mil v roce 2018)

Bezhotovostní platby u obchodníků

Počet platebních transakcí u obchodníků 1,3 mld v roce 2019 (1,1 mld v roce 2018)

Objem platebních transakcí u obchodníků 844,5 mld Kč v roce 2019 (699,7 mld Kč v roce 2018)

Výběry hotovosti z bankomatů

Počet výběrů hotovosti z bankomatů 179,7 mil v roce 2019 (182,7 mil v roce 2018)

Objem výběrů hotovosti z bankomatů 821,8 mld Kč v roce 2019 (775,7 mld Kč v roce 2018)

Kompletní statistiky jsou k dispozici na oficiálním webu SBK - www.bankovnikarty.cz

O SBK

Sdružení pro bankovní karty je unikátní oborovou platformou, jejichž hlavním cílem je dlouhodobý a udržitelný rozvoj prostředí pro poskytování kvalitních platebních služeb se smysluplným využitím progresivních technologií, s vysokou mírou ochrany a zabezpečení.

Kontakt pro media:

Roman Kotlán, výkonný ředitel SBK, e: roman.kotlan@bankovnikarty.cz

Klíčová slova ČR-banky-služby-karty-firmy-Sdružení pro bankovní karty

Finance, ekonomika