Antique od čtvrtka nabídne ikony československého designu, ale i atmosféru prvorepublikového salonu

Dózy Brunner

Ve čtvrtek bude na Novoměstské radnici v Praze zahájen 42. veletrh starožitností Antique. Ve více než šedesáti expozicích představí návštěvníkům mimo jiné ikonická díla českých designérů posledních 100 let, nabídne jim posezení a besedy v prvorepublikovém salonu a umožní jim prohlédnout si nedávno vydané pamětné dvacetikoruny s portréty zakladatelů republiky. Jejich autor - akademický sochař a medailér Vladimír Oppl - navrhl také výroční medaili připomínající 25 let konání veletrhů starožitností a zahájení veletrhu se osobně zúčastní.

Veletrh ale samozřejmě představí kompletní škálu starožitností od šperků, mincí, porcelánu, keramiky a skla, obrazů a grafiky až po starožitný nábytek, zbraně, doplňky a módu. Přestože nebudou chybět oblíbené styly, jako jsou secese nebo art deco, důraz budou vystavovatelé i pořádající Asociace starožitníků klást na díla českých designérů posledních 100 let. Na veletrhu tak budou k vidění předměty podle návrhů Ladislava Sutnara, Pavla Janáka, Josefa Gočára, V. H. Brunnera nebo Jindřicha Halabaly. Milovníci výtvarného umění se mohou těšit například na Preislerova Milosrdného samaritána nebo soubor kreseb Jana Zrzavého.

Unikátní medaile i výroční dvacetikoruny

K 25. výročí pořádání starožitnických veletrhů nechala Asociace starožitníků vytvořit pamětní medaili, jejímž autorem je akademický sochař Vladimír Oppl. Lícovou stranu zdobí portrét Rudolfa II., mecenáše a sběratele umění, na rubu je vyobrazen bůh obchodu Merkur a také všechna místa v Praze, kde se během uplynulých 25 let veletrhy starožitností konaly: dům U Hybernů, Mánes, Obecní dům i Novoměstská radnice. Vyraženo bylo 50 stříbrných a 100 měděných medailí, které bude možné přímo na veletrhu koupit.

K vidění zde bude i sada tří výročních dvacetikorun, jejichž autorem je rovněž Vladimír Oppl. "Vydala je ČNB ke stému výročí založení Československa a zobrazují osobnosti, které stály u vzniku státu: T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika. Jedná se sice o standardní oběžné mince, vzhledem k enormnímu zájmu sběratelů se s nimi však běžný člověk při placení asi jen velmi těžko setká. Veletrh je tak příležitostí si tyto zajímavé připomínky československého jubilea alespoň na vlastní oči prohlédnout," říká prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

Posezení v prvorepublikovém salonu

Jedna z místností Novoměstské radnice se po dobu veletrhu promění v prvorepublikový salon zařízený dobovým nábytkem, doplňky, dekoracemi a uměleckými díly, v němž budou k vidění i ukázky tehdejší módy a kde si budou návštěvníci moci odpočinout v dobovém sedacím nábytku. Zde se bude odehrávat větší část doprovodného programu - například beseda o životních osudech a peripetiích uměleckých tvůrců za první republiky či přednáška o designu "od monarchie k třetí republice". Po celou dobu veletrhu bude navíc v salonu probíhat také poradenství společnosti Oprášeno, které se zaměří na rady a tipy, jak starožitný a retro nábytek udržovat, případně podomácku opravit, aniž by předměty ztratily patinu a původní estetické kvality. Součástí doprovodného programu je již tradičně také bezplatné poradenství v oblasti oceňování starožitností, které po dobu trvání veletrhu poskytují experti Asociace.

Kontakt pro další informace:

Lukáš Novák

e-mail: pr@asociace.com

tel.: 724 255 725

Klíčová slova ČR-výtvarné-služby-hobby-starožitnosti-veletrh-firmy-Asociace starožitníků

Služby, cestovní ruch
Média, společnost a životní styl