AOBP žádá zjednodušení obchodu s vojenským materiálem - videopřenos

Prezident AOBP Jiří Hynek Foto: AOBP

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP), která sdružuje více než sto významných výrobců a exportérů, bude požadovat zjednodušení obchodu s vojenským materiálem.

Na valné hromadě, která se koná v úterý 29. května 2018 v Brně, hodlají členové zformulovat stanovisko vůči Evropské komisi, českým vývozcům nebránila žádná cizí země v exportech.

Hlavním bodem bude zpráva o činnosti od poslední valné hromady v roce 2017. Diskutovat se bude také o pořizování materiálu pro Armádu České republiky, zapojení domácího průmyslu do zakázek v souvislosti s navyšováním obranného rozpočtu.

Asociace bude také prosazovat, aby tuzemští výrobci vojenského materiálu nebyli poškozováni zbytečnou regulací. AOBP uvádí, že aktuální společný seznam vojenského materiálu EU a seznam zboží dvojího použití je zastaralý.

"V mnoha ohledech vychází z dob studené války. Řada položek, jejichž obchod je regulován, se dá pořídit na běžném civilním trhu. USA reagovaly na tento vývoj podstatným snížením přísně regulovaných položek, což se v rámci EU nestalo," píše se v tiskové zprávě AOBP. "Chceme, aby ze seznamů regulovaného zboží byly vyřazeny ty položky, jejichž regulace postrádá smysl," požaduje AOBP. Konkrétní položky ukáže ve svém vystoupení na valné hromadě prezident AOBP Jiří Hynek.

Valné hromady AOBP se zúčastní řada představitelů státní správy. Účast přislíbila ministryně obrany Karla Šlechtová, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten, náměstek ministryně obrany Daniel Koštoval, generální ředitel Vězeňské služby ČR generálmajor Petr Dohnal, 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun a řada dalších hostů.

ČTK bude v servisu PROTEXT VIDEO v úterý 29.5. od 09:30 vysílat živě jednání Valné hromady AOBP.

Informace pro novináře:

V pondělí 29. května 2018 od 09:30 hodin se koná v Brně v Klubu Univerzity obrany 22. řádná Valná hromada Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Možnost účasti novinářů. Sraz v 09:20 v Klubu Univerzity obrany, Šumavská 4.

Klíčová slova ČR-zbraně-armáda-AOBP-hromada

Jihomoravský (bn)

Auto-moto, doprava a stroje
Politika, veřejná správa a soudy