Veletrh Antique představí i „poslední šperk egyptské královské dynastie“

Těmito šperky už si egyptská královna ruce ozdobit nestihla Foto: Asociace starožitníků

Baltazar náramek safír Baltazar brož secese Baltazar brož citrin Kars Georges Kubistické zátiší Kirké amulety Zlatý art deco náhrdelník se znakem Ukrajinské lidové republiky

Na jarním veletrhu starožitností Antique bude k vidění také historická kuriozita - zlatý náramek a zlatý prsten, které v roce 1952, těsně před svým svržením, objednal tehdejší egyptský král Farúk I pro svou manželku.

Oba šperky byly zhotoveny ve zlatnických dílnách Adela Gabriela v Alexandrii. Šperk si od něj objednal v roce 1952 tehdejší egyptský král Faruk I pro svou ženu, ještě téhož roku byl však král svržen a z Egypta vyhoštěn. Souprava šperků tak zůstala v soukromém majetku, zlatníka, v jehož dílnách vznikla, a stala se historickým unikátem - posledním šperkem objednaným egyptskou královskou dynastií.

"V rámci letošního veletrhu upozorňujeme na to, že kvalitní šperky jsou často jednou z mála možností, jak lze v době dramatických společenských změn nebo jiných historických událostí uchránit rodinný majetek. Příběh tohoto šperku sice ukazuje, že ne vždy se to podaří, svržený egyptský monarcha odjel do exilu ještě dříve, než byl šperk hotový. Z historie, a to i té české, však známe řadu případů, kdy díky rodinným šperkům dokázali lidé v emigraci začít nový život," říká prezident Asociace starožitníků Jan Neumann.

Náramek a prsten v roce 1969 přímo od zlatníka koupila česká sběratelka, od níž je v 90. letech získal stávající majitel. Veletrh je tak unikátní příležitost, kdy může veřejnost tyto historicky pozoruhodné šperky spatřit. Zajímavostí je kromě pohnuté historie i to, že náramek je podstatně kvalitnější než prsten - ač je obojí ve zlatě a má stejný design, náramek je osazen pravými diamanty a rubíny, kdežto prsten jen imitacemi. "Bohužel se už asi nikdy nedozvíme, jak přesně to tehdy bylo - nicméně se nabízí velmi pravděpodobné vysvětlení, že náramek pan Gabriel zhotovil jako první se vší precizností a kvalitou odpovídající šperku pro královnu, než však dokončil prsten, došlo v Egyptě k revolučním událostem a pan Gabriel si uvědomil, že tuto sadu už egyptská královna nikdy nosit nebude," říká Petra Youngová, ředitelka společnosti AAA s.r.o., která sadu na veletrhu vystavuje.

Veletrh Antique proběhne od čtvrtka 20. dubna do neděle 23. dubna v prostorách Novoměstské radnice v Praze 2.

Veletrh Antique je tradičně jediným veletrhem v Česku, na němž své exponáty představují výhradně předem registrovaní a ověření vystavovatelé z řad českých starožitníků. Asociace starožitníků ho pořádá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Návštěvnost veletrhu se za rok pohybuje mezi 15 až 16 tisíci lidí, předpokládaný obrat je mezi 30 a 50 mil. Kč za jeden veletrh. Návštěvníci jsou z velké části tvořeni laickou veřejností, která si díky veletrhu mapuje český trh se starožitnostmi a získává základní orientaci v jejich cenách.

Asociace starožitníků, z.s., sdružuje obchodníky se starožitnostmi a jejími členy se mohou stát také majitelé soukromých galerií, antikvariátů a uměleckých aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Asociace usiluje o odborný rozvoj soukromého i veřejného sběratelství v České republice a profesionální podnikání v oblasti obchodu se starožitnostmi. Provozuje Rudolfinskou akademii, dvouleté rekvalifikační studium, které poskytuje komplexní vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. Každý půlrok asociace pořádá prodejní veletrh Antique, na němž starožitníci představují veřejnosti nejzajímavější exponáty ze své nabídky. Asociace je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A. Více informací na www.asociace.com.

Kontakt pro další informace: Lukáš Novák, e-mail: pr@asociace.com, tel. 724 255 725.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-styl-výtvarné-zajímavosti-šperky-Antique

Média, společnost a životní styl