V Praze byli oceněni vítězové mezinárodní soutěže inovací Quality Innovation Award 2016

Mezinárodní soutěž inovací Quality Innovation Award má za sebou desátý ročník. Původně finská soutěž inovací se v rámci Evropské organizace pro kvalitu rozšířila i do dalších zemí. Dnes se kromě Finska koná v Estonsku, Švédsku, Lotyšsku, Litvě, Maďarsku, Kazachstánu, Izraeli, Španělsku, Číně a v České republice. U nás soutěž pořádá Česká společnost pro jakost (ČSJ) za podpory Asociace inovačního podnikání. ČSJ se letos ujala i role hostitele při předávání cen 2. února v Praze. Přihlášeno bylo 352 inovací, 18 z nich bylo oceněno.

Ocenění vítězům předali zástupce hlavního organizátora soutěže Laatukeskus Excellence Finland Tani Järvinen a velvyslanec země, ze které vítěz pocházel. Záštitu nad soutěží přijal prezident Finské republiky Sauli Niiströ.

V 8 kategoriích se porota zaměřila na originalitu, využitelnost, zákaznickou orientaci a efektivnost inovací. To mohli posoudit návštěvníci přehlídky vítězných inovací v pražském Michnově paláci. K vidění byly např. NOOA online manažerský nástroj, který manažerům pomáhá provádět organizační změny ve firmě; ocelový zádržný systém svodidel společnosti DAK Steel Construction Ltd.; "zelená linka" Univerzitní nemocnice z Vilniusu pro pacienty s mrtvicí, díky které je možné neprodleně zahájit léčbu.

V kategorii velkých podniků zvítězila česká společnost ŠKODA JS se zařízením na likvidaci čidel neutronového toku a termočlánků. Absolutní jedničkou s "Inovací všech inovací" se stala švédská společnost Volvo Contruction Equipment s revoluční koncepcí elektricky poháněného autonomního nákladního vozidla.

Kontakt:

Česká společnost pro jakost, z.s.

Ing. Petr Koten, výkonný ředitel

mobil: +420 724 511 651

e-mail: koten@csq.cz

www.csq.cz