Asociace mezinárodně certifikovaných profesionálních účetních žádá regulační orgán pro auditory v Jihoafrické republice, aby odmítl povinnou rotaci auditorských firem

Asociace mezinárodně certifikovaných profesionálních účetních (The Association of International Certified Professional Accountants) (dále jen „Asociace“) vyjádřila svůj rozhodný nesouhlas s plánem Nezávislého regulačního výboru pro auditory (Independent Regulatory Board for Auditors) (IRBA) Jihoafrické republiky zavést povinnou rotaci auditorských firem.

V písemné reakci na konzultační dokument jihoafrického Nezávislého regulačního výboru pro auditory (IRBA), uvedla Asociace, která má pobočky například v Johannesburgu, Colombu, Kuala Lumpuru, Londýně, New Yorku a Šanghaji, že povinná rotace auditorských firem "může mít negativní dopad na kvalitu auditů, může zvýšit koncentraci trhu v návaznosti na menší počet auditorských firem, a zkomplikuje, spíše než podpoří, transformaci profese."

Dopis, který podepsal generální ředitel Asociace Barry C. Melancon, CPA, CGMA, zahrnuje analýzu nejvýznamnějších faktorů na podporu dlouhodobé pozice profese. Uvádí, že povinná rotace auditorských firem:

• Negativně ovlivní kvalitu auditů

• Zapříčiní ztrátu znalostí a zkušeností s konkrétní firmou

• Omezí specializaci auditorů

• Způsobí ohrožení zdrojů

• Může zvýšit koncentraci na trhu

• Může přinést neplánované výdaje

• Omezuje možnosti auditorského výboru při stanovení nejlepší auditorské firmy pro konkrétní společnost

•Omezuje schopnost získat a udržet si talenty

"Asociace se domnívá, že každý z těchto faktorů ukazuje, že povinná rotace auditorských firem by měla být zamítnuta," uvádí se v dopise. "Jak jasně vyplývá z alespoň některých regulačních režimů, které tento model akceptovaly, povinná rotace auditorských firem nepřinesla očekávané výhody a její pokračování je buď otázkou diskuze, nebo bylo ukončeno. Povinná rotace auditorských firem odebírá hlavní zodpovědnost výborům auditorů, které spolu se správními radami firem, mají nejlepší možnost sledovat činnost vedení a zajistit, aby společnosti byly auditovány ve vysoké kvalitě a investující veřejnost byla chráněna."

V závěru dopisu shrnuje Asociace, že povinná rotace účetních firem není ve veřejném zájmu, ohrožuje kvalitu auditů, mohla by způsobit firmám i akcionářům značné náklady bez odpovídajících přínosů, měla by destruktivní dopady na ekonomiku a další negativní důsledky a žádá, aby IRBA odmítla její vyžadování.

O Asociaci mezinárodně certifikovaných profesionálních účetních

Asociaci mezinárodně certifikovaných profesionálních účetních (The Association of International Certified Professional Accountants) (dále jen Asociace) spojuje silné stránky Amerického svazu účetních (American Institute of CPAs) (AICPA) a Registrovaného institutu provozního účetnictví (The Chartered Institute of Management Accountants) (CIMA) k zajištění příležitostí, důvěry a prosperity pro lidi, firmy a ekonomiky po celém světě. Reprezentuje 650 000 členů a studentů v oblasti veřejného i provozního účetnictví a poradenství v oblasti veřejného zájmu a udržitelnosti firem v aktuálních i nově vzniklých otázkách. Díky svému širokému pokrytí, důslednosti a zdrojům podporuje Asociace reputaci, zaměstnatelnost a kvalitu autorizovaných účetních (CPA), certifikovaných provozních účetních (CGMA) a účetních a finančních profesionálů na celém světě.

Zdrojovou zprávu si můžete prohlédnout na stránkách businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20170116005079/en/

Association of International Certified Professional Accountants

Jay Hyde

Tel : +1 202-434-9266

Email : Jay.hyde@aicpa-cima.com

nebo

Damian Kerr

Tel : +44 (0)7964 423608

Email : Damian.kerr@aicpa-cima.com

Zdroj: Association of International Certified Professional Accountants

Text této zprávy v původním, zdrojovém jazyce je oficiální verzí. Překlad této zprávy do jiných jazyků poskytujeme pouze jako doplňkovou službu. Text zprávy v původním, zdrojovém jazyce je jedinou právně závaznou verzí této tiskové zprávy.

(BW)

Klíčová slova USA-JAR-finance-Association of International Certified Professional Accountants

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Finance, ekonomika