Notebooků se neprodává tolik jako vloni. Největší pokles zaznamenala Toshiba

Pro uživatele je mobilita na prvním místě, což dokazuje obrovský zájem o chytré telefony. Naopak klesá poptávka po méně praktických tabletech a mimo jiném i noteboocích. Mladí lidé již neobměňují počítače tak často a v případě potřeby si raději opraví stávající model. Což potvrzují technici z poboček servisního centra ABAX. V posledních letech zaznamenali zvýšenou poptávku po servisu.

Zajímavou statistiku ohledně poklesu prodeje notebooků vypracovali analytici ze společnosti TrendForce. Z průzkumů vyplynulo, že někteří výrobci meziročně prodali téměř o 25 % méně notebooků. Největší propad zaznamenala značka Toshiba, u které pokles činil více než 60 %. Na špici prodejů se drží značky HP a Lenovo.

Během prvních dvou kvartálů roku 2016 se ve světě prodalo 74 milionů notebooků. Za stejné období předchozího roku to bylo o 4 % více. Podle TrendForce si nejlépe vede Lenovo, které má na trhu 21,8% podíl. Čínský výrobce si meziročně polepšil o 4 %.

Značce Lenovo šlape na paty HP s 21,3% podílem na trhu. Ve druhém čtvrtletí se výrobci dokonce vedlo ještě lépe, i když pouze o 1,6 %.

Největší meziroční nárůst zaznamenal americký výrobce Dell, který prodal o 11 % notebooků více. V současné době s 15,3 % podílem zaujímá celkové třetí místo.

Jaký mají na situaci názor technici z poboček servis notebooků Zlín?

Prodeje neklesly ani společnosti Asus. Technici z pobočky Asus servis Zlín potvrdili, že v posledních letech je o notebooky této značky poměrně velký zájem. To samé tvrdí jejich kolegové z pobočky Acer servis Zlín. Ovšem právě Acer zaznamenal pokles o 22,2 %, což je jen o necelé procento méně než pokles prodeje Applu. Největší pokles zaznamenala Toshiba, která v loňském roce prodala o 62,6 % méně notebooků.

Statistiky však logicky nic nevypovídají o kvalitě. K důvodům poklesu prodeje patří lepší marketingová strategie konkurence nebo neschopnost přizpůsobení se aktuálním trendům.

Kontakt:

ABAX SERVISNÍ CENTRUM s.r.o.

Přemyslovců 18

709 00 Ostrava – Mariánské Hory