Padělané tonery způsobily úbytek 140 pracovních míst

V České republice se dle odhadů Asociace renovátorů prodává 35 % tonerových kazet pro laserové tiskárny, jejichž prodej je v rozporu s platnými legislativními požadavky. Jsou zjednodušenými klony kazet originálních, vyrobeny z méně kvalitních plastů, čímž dochází k výrazné úspoře nákladů. Navíc nejsou známa zdravotní rizika jejich použití.

Ze studie dále vyplývá, že díky jejich prodeji ubylo za posledních 6 let 140 pracovních míst a přibylo 1200 tun odpadu. Tato pracovní místa byla často obsazována lidmi z rizikových pracovních skupin, tedy s nižším vzděláním, v předdůchodovém věku či tělesně handicapovanými. Jen roční ztráta příjmů do státního rozpočtu z těchto pozic činí 17 312 400 Kč. K tomu se dají připočíst náklady na rekvalifikaci, nebo podporu v nezaměstnanosti.

Státní správa je hlavním nakupujícím těchto kazet, tedy padělků porušujících patenty, čímž zvyšuje ekologickou zátěž na území České republiky a ve svém důsledku přispívá k nezaměstnanosti.

Kontakt:

Šimon Navrátilík